Turism på Åland

Min målsättning inför kommande val är att komma med en tydlig bild av vad jag vill göra, istället för att kritisera vad andra har gjort eller vad de tänker.  Frågan som nu kommer på tal är naturligtvis turismen.

Från och med Sjödagarnas start idag så är vår intensiva turismperiod över om elva dagar (27.7). En fantastisk tid då allting händer här på Åland. Sjödagarna, Vikingamarknaden, Cruising, Poker run, Wiklöfs gratiskonsert och Rockoff trängs alla på dessa dagar. Jag förstår naturligtvis att man vill dra nytta av hur mycket människor som kommer till Åland under Rockoff, men skulle ändå vilja se att vi förlänger vår turismsäsong ytterligare. En ide skulle vara att flytta de andra evenemangen så att de inte infaller samtidigt som Rockoff. För att något evenemang skulle vilja flytta sig från dessa veckor behövs naturligtvis någon form av kompensation. Ett förslag skulle vara att man ser på föregående års inkomster (när de ligger i anslutning till Rockoff) från evenemanget och sedan betalar Visit Åland/Landskapsregeringen förlusten för de närmaste fem åren eller liknande.

Ett annat sätt att få en ökad turism skulle vara att Birka (Eckerö Linjen) och Viking Line gör som Tallink och kör långkryssningar även till Åland och inte bara härifrån.  Överlag behöver vi arbeta ännu mer för att få hit fler kryssningsfartyg och på så sätt öka turismantalet.

Paf är ett annat företag som redan nu gör mycket för att förlänga säsongen för de åländska företagen och hotellen. En ide som skulle gagna Åland är att istället för att lotta ut resor runt omkring i världen skulle man helt koncentrera sig på det vi har på Åland. Havsvidden, Silverskär, Stallhagen med flera skulle vara fullgoda alternativ till utlandsresor. Vintern är väl den svåraste tidpunkten att sälja in Åland, men vår, höst och sommar skulle det vara välkommet med ännu mera resor hit som gagnar vår ekonomi.

Jag har tidigare skrivit om idrottsturismen och jag ser detta som vår viktigaste säsongsförlängare på Åland. Med den anläggningsbrist som finns i stockholmsregionen borde vi ha möjlighet att ha träningsläger och turneringar i en mycket högre grad än vad vi har idag. Vi behöver en tydlig grupp som arbetar för detta istället för att det nu ligger på till exempel lagledarna för juniorlagen att styra upp turneringar. Helst skulle jag vilja se en grupp personer från de olika idrottsföreningarna som tillsammans med hotell-, restaurangnäringen och våra rederier hade en arbetsgrupp som arbetade för att höja den procentuella beläggningen av våra idrottsanläggningar, färjor, hotell, restauranger och butiker. Alla helger året runt borde vi kunna ha lag och föreningar som kommer och idrottar på Åland. Målsättningen skulle vara 20 föreningar per helg.



Kommentarer