Värna om servicekvaliten inom Mariehamns stad!



Är det rätt att våra tjänstemän skall utgå från  minimilagstadgad personal? Jag tycker inte det. I vår personal policy för arbetshälsa står följande: ”Det skapas förutsättningar för personer i olika livssituationer att framgångsrikt arbeta i staden. ( t.ex. äldre anställda, unga personer, anställda med familj, personer med nedsatt arbetsförmåga)”
Tyvärr ser det inte ut så numera inom barnomsorg, äldreomsorg och säkert många andra arbetsområden inom staden. När man sätter ner personalstyrkan på den minimilagstadgade nivån finns det en uppenbar risk för att servicenivån sjunker och i  värsta fall blir det en säkerhetsrisk för kunderna, dvs barnen, de äldre och de sjuka.
En ytterligare effekt är att äldre eller sjuka  i personalen känner att de inte längre kan ta hand om det antal klienter som personen borde upplever  att de inte gör ett bra jobb längre. Detta samtidigt som de yngre eller friskare känner att de får arbeta mycket hårdare för att kompensera det som arbetskamraten inte hinner med. Det här leder i sin tur till att arbetsklimatet försämras. 
Här tänker säkert många att då måste ju personen leta efter ett nytt jobb. Frågan är bara hur lätt det är och hur många andra sorters jobb vi har inom Mariehamns stad för närvårdare eller barnskötare när deras kroppar inte klarar av dessa jobb längre? Vikten av att ha dem kvar så länge som möjligt i arbetslivet är stor.  Kostnaden blir enorm för individen och samhället om alla skall förtidspensioneras. Dessutom är deras rutin och erfarenhet ovärderlig på arbetsplatserna.
Vi vet att vi måste spara och därför pröva varje gång någon går i pension om vi behöver tillsätta någon på den tjänsten. Däremot är det väldigt viktigt att vi tar hand om den rutin och kunskap personen har så den inte går staden förlorad när personen går i pension.
I budget texten står det dessutom att vi skall  spara 77 tjänster och tre miljoner euro på pensioneringar de närmaste två åren. Kollar vi lite närmare så märker vi snabbt att det inte stämmer för 50 nya jobb skall tillsättas för äldreomsorgen och då är ”vinsten” ca en miljon euro istället för tre.
När vi nu på de allra flesta verksamheter har dragit ner vår personaltäthet till det minsta vi får ha enligt lag så betyder det att vi är väldigt känsliga för inflyttning eller förändring.  Flyttar det nu in barnfamiljer, sjuka eller äldre så kommer vi att behöva anställa ny personal och i praktiken kommer alla av de som går i pension på dagis att behöva en ersättare.  För visst är det väl så att vi fortfarande vill att barnfamiljer flyttar in till Mariehamn?
Utöver det har vi bestämt att vi skall ha små skolklasser i Mariehamn, vilket jag stöder fullt ut, men det betyder också att de lärare som går i pension kommer att behöva ersättas med ny personal. Inom  äldreomsorgen står det som sagt att skall nyanställa 50 personer så dem behöver vi inte gå in på. Den grupp som då finns kvar att dra ner på är i så fall kontorsarbetarna och de inom infrastrukturnämnden. Finns det faktiskt så många där som kommer att gå i pension och inte behöver ersättas? Det tror jag inte och då är inte dessa siffror realistiska.
Trygghet i arbetsgruppen är en av de viktigaste sakerna för att ett företag eller kommun skall gå bra. Det är också en garant för att arbetarna skall göra sitt bästa för att skapa en bra verksamhet. Om detta bara kostar Mariehamns stad invånare ca 25 euro /månad tycker jag att det är givet att vi skall höja skatten!
Jag  kommer att kämpa för att servicekvalitén till kunderna barnen, de sjuka, föräldrarna och anhöriga inte försämras!

Kommentarer