Socialnämndens budget.

Socialnämndens budget har varit under lupp den senaste tiden i media. Som alltid så är risken stor att folk säger att pengarna måste sparas. Ja, så är det men det är ändå stadsfullmäktige som slutgiltigt sätter ramarna för budgeten och hur vi skall ha det kommande år. Jag lever i den fasta övertygelsen att sparar man inom det sociala så kommer det på sikt att slå tillbaka och kosta samhället i slutändan mer än man sparat det året. Pengarna måste omfördelas så att det inte drabbar våra sociala verksamheter. Är det så att vi ändå behöver göra en skattehöjning för att bibehålla vår sociala omsorg så tycker jag att vi skall gå den vägen för jag vill inte minska i Mariehamnarnas sociala omsorg!
Här är några av de punkter som jag reagerat på och också har kunskap inom:

                                                      Institutionsvård, missbrukarvård
Anslaget för missbrukarvårdens institutionsvård sänkts med ytterligare 26.000. Förslaget kan innebära att vårdtider och kriterier för beviljande av plats måste omprövas.
+ 12.100
Missbrukarvården skulle snarare behöva mera pengar än att minska dem. Blir kriterierna svårare för beviljande av plats så kan vi utgå från att det i slutändan kommer att bli dyrare för samhället att dessa individer inte får den hjälp de skulle behöva.


                                                      Stängning av ett litet daghem

Ett litet daghem stängs då Nyängens utbyggnad är klar i enlighet med tidigare planering. Förslaget innebär en stor risk för att platserna inte räcker till utgående från den platssituation och de ansökningar för vårterminen som redan inkommit. Risken är stor att det uppstår ett behov av tilläggsanslag och tillfälliga lösningar under året. Om platsbrist uppstår begärs tilläggsanslag för exempelvis ett nytt gruppfamiljedaghem.
+ 80.000

Vi vet redan nu att vi har överinskrivningar på många av dagisen och det här inte rätt väg att gå. De som arbetar på våra fina dagis i Mariehamn börjar gå på knäna och istället borde man så fort som möjligt titta på möjligheterna att starta ett nytt dagis i södra delen av staden om storgärdan, södra lillängen och Horelli områdets utbyggnad skall kunna ske inom den tidsram som är satt. Lägg därtill ett generations skifte i fiskehamnen, ringvägen, granvägen och på flera andra ställen i södra staden så märker ni snabbt hur akut det här är.
                                                      
                                                  Assistenterna inom barnomsorgen minskas med ytterligare 1.0 årsarbetare


Utgångspunkten är att assistentresursen är stor jämfört med andra kommuner och också jämfört med skolan. Resurserna är fortfarande jämförelsevis goda trots en minskning.
Assistentresursen minskas med ytterligare 1.0 årsarbetare. Minskningen med sammanlagt 2.0 är kännbar och innebär att arbetssätt och rutiner kring barn med särskilda behov måste ses över.
+ 31.000

Assistenterna gör ett av de viktigaste arbetena i staden och har trots det än väldigt låg lön. Inom vår verksamhet på fritidshemmet Tärnan är de en otrolig viktig del av vårt goda rykte. De barn som har assistent får i många fall en möjlighet att klara av den "normala" skolan och i slutändan kan det i många fall vara det helt avgörande som får dem ut i arbetslivet. I en långsiktig socialsatsning kan en inbesparing på assistenter omöjligtvis rättfärdigas.
                                                      
                                                      Vikarier Miranda
 Det extra vikarieanslaget för Miranda minskas med 20.000. Förslaget innebär att en tydligare ansvarsfördelning med psykiatrin behöver fås till stånd och ett utökat samarbete med övriga samarbetspartners gällande dagverksamhet. Mirandapersonalens egna arbetsrutiner behöver även ses över.
+ 20.000

Återigen en besparingen som slår mot dem som redan har det tufft. Och då menar jag både personalen och de boende.
                                                        
                                                        Avlastningsläger
Anslaget för avlastningsläger för handikappade sänks med 5.000, vilket inte bör innebära någon större försämring för klienterna.
+ 5.000


Här är det enkel matematik Omsorgsförbundets avlastningsläger kostar 240 euro och de här lägrena i D.U.Vs regi kostar 140 euro per dygn. Det betyder att om man minskar lägerkostnaden som kostar 140 euro per dygn så kommer de att köpas av omsorgsförbundet för 100 euro mer per dygn av kommunen istället.  Det rör sig om ganska många dygn man får för 5000 euro och här slår man verkligen på de absolut svagaste. Dessa läger är det närmaste fritid dessa klienter kan få och avlastningen för föräldrarna är oresonligt viktigt. Ju längre klienterna kan bo hemma desto billigare blir ju omsorgen. 


                                                     Personal på Trobergshemmet
Utökningen av personal till Trobergshemmet del I i form av en närvårdare 78,43% och utökning av en befintlig närvårdare från 65% till 78,43 % stryks. Förslaget innebär att det principbeslut som nämnden tagit gällande personaldimensionering enligt 0,83 vårdare per klient inte uppfylls

och därmed inte heller den rekommendation som finns för att uppnå en god vårdnivå.
Utökning av städare från 65% till 78,43 % stryks likaså.
+ 37.000

Jag har min farmor på Trobergshemmet och har själv arbetat på psykogeriatriska avdelningen på Grelsby och på Gullåsen. Det viktigaste för en bra äldreomsorg (omsorg överlag) är att ha tillräckligt med personal på "golvet". Häromdagen när jag var till farmor hade de inte hunnit göra henne i ordning (hon hade inte stigit upp) fast det redan var tid för lunch. Det här är definitivt ingen kritik mot de som jobbar på Trobergshemmet, de gör ett jättebra jobb. Jag vill att de skall ha tillräckliga personalresurser!
 
                                                      Stängning av fritidshemmet Örnen


Örnen är det minsta fritidshemmet med 13 barn. Den nya barnomsorgslagen tillåter att barngrupperna på fritidshemmen är större än vad Mariehamn hittills har tillämpat. En stängning av Örnen är därför möjlig, varvid barnen skulle överföras till andra fritidshem. Förslaget innebär större barngrupper men även tydligare struktur beträffande enheterna.
+ 46.000 

Det här är ett fullständigt galet beslut. Dels vet vi inte hur trycket på platser kommer att vara nästa höst då den nya barnomsorgslagen är i kraft som garanterar ettor och tvåor fritidshems plats. Man skulle tidigast kunna titta på detta efter att man fått in ansökningar och ser hur många som söker till Kråkan och Örnens distrikt. Det finns ingenting som säger att inte också Ytternäs barn kommer att behöva plats där nästa år för de 60 barn vi nu har på Tärnan är verkligen det absolut högsta antalet barn vi kan ta emot tyvärr.  
Ett annat stort problem är att Kråkan verkligen inte är dimensionerat för 40 barn. Det är ungefär som att sätta in 80 barn på Tärnan. DET GÅR INTE! Barn behöver små grupper med tillräckligt med personal och det tänker vi tydligen nu sluta med på fritidshemmen.

Jag hoppas att ni är fler som inte vill skära i den sociala omsorgen och inser att det på långsikt bara medför en merkostnad för kommunen. Om det betyder att någon väg kommer att vara i sämre skick eller att jag och du betalar lite mera i skatt så är det så jag vill ha det. 

Kommentarer

  1. Det är verkligen hemskt. När man sedan ser hur andra förvaltningar till synes "slösar" pengar bara för att de har högre anslag i budgeten.

    Håller med dig om att alla besparingar på barn, omsorg och unga kommer att vara dyrt, mycket dyrt i framtiden. Men det är förstås inget som nutidens politiker behöver bry sig om antar jag. Eller kan rå på förmodligen.

    Det må vara för lite anknytning till verkligheten, för lite lyhördhet från dem som är proffsen, de som jobbar på golvet. Jag efterlyser någon form av långsiktigt tänkande och önskar att administrativa tjänster, de såkallade mellancheferna inom andra förvaltningar etc ses över innan pengarna sparas in på barnen och ungdomarna och de behövande.

    Jag fick berättat för mig idag att det kostar ca 800 euro per meter som TV gräver i stan.

    Och hur mycket en barngrupp/ungdomsgård kunde få för 800 euro?! Det är fruktansvärt orättvist och hoppas att du, jag och de andra politikerna som kommer att involveras i stadens nämnder efter valet, förhoppningsvis kan övertyga resten om att detta är helt ohållbart.

    Visst kan det vara till fördel att sammanslå endel dyra verksamheter från kostsamma lokaler men då måste man till 100% tillgodose behovet och säkra det innan man börjar skära med stora osthyveln.

    SvaraRadera
  2. Instämmer helt med dig Jessy, men både du och jag har jobbat och jobbar på golvet, det finns inte så många andra som har gjort det. Eller så har de gjort det men senast var tidigt 80-tal och har ingen verklighetsförankring hur det ser ut nu. Vi måste tillsammans öka medvetandegraden i dessa frågor.

    SvaraRadera
  3. Jag är absolut för att tillgodose en bra omsorg för ALLA i samhället men att skära ned på förvaltningarna är väl ändå inte genomtänkt. Förvaltningarna finns för att stärka demokratin och se till att politiker inte bryter mot lagar. I det extremt orättssäkra samhälle vi lever i (där både myndigheter och politiker gör lite som de vill och förvaltningarna borde få ökade resurser för att kunna garantera en korrekt behandling av den enskilda)så vore det en katastrof! Sänk subventioneringarna för medelklassen istället!

    SvaraRadera
  4. Skulle vara intressant att veta hur många chefer och mellanchefer det finns i förvaltningarna.
    Vad de kostar i löner och hur effektiva de är. Var kan man spara in på dem? Kan kanske 8 chefer dela på ett kontor? Det är nog rimligt om de sitter tätt och inte behöver använda dator samtidigt.

    Så är verkligheten för många på golvet nu, de ses som siffror, bara i pengar. Inte vilket oerhört viktigt jobb de gör i det förebyggande långsiktiga sparandet. Inte så konstigt att det upprör och engagerar. Som Henrik skrev här ovan, det gäller att belysa problematiken. Hur det sedan genomförs är upp till politikerna av imorgon att lösa gemensamt. En sak är dock skrämmande säker. Något måste göras innan det är försent!

    SvaraRadera
  5. Vissa förvaltningar är på tok förstora för jobbet de sköter och t ex den social är för liten. Man måste se över förvaltningarna, det behöver inte betyda att de skall minskas. Jag var och träffade polisen i förrgår och t ex en polisförvaltning som skulle göra tillämpningsdirektiv för poliserna skulle vara absolut nödvändigt! Vilka subventioner för medelklassen tycker du att skall bort då? Annars håller jag helt med Jessy och vi alla tre verkar ju vara överens att vi skall ha bra omsorg för alla!

    SvaraRadera
  6. Håller helt med er. Som kommentar till missbruket kan jag berätta att det för samhället kostar ca 40 000e/år om man lämnar en person utan vård. THL:s uträkningar. Dvs det blir mångfalt dyrare att inte ta hand om missbrukarna än ge dem den vård de behöver och är berättigade till. Jag jobbar själv på Fri från Narkotika rf och ser via jobbet hur galna inbesparingar som sker i vårt samhälle. Lycka till med budgetmanglingen!

    SvaraRadera
  7. Tack för de siffrorna Anne, det är bra att ha dem nästa gång det blir en diskussion om detta! Jag lovar att jag skall kämpa för den sociala omsorgen!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar