Jag vill trygga implementeringen av den nationella barnstrategin.

 




Den 1 september 2022 tog regeringen beslutet att 0,5 miljoner euro skulle användas för implementeringen av funktionen Nationell barnstrategi. Genom detta hoppas man säkerställa att arbetet med barnstrategin kan fortsätta under följande regeringsperioder. Min åsikt är att dessa pengar inte kommer att räcka till och det krävs även att regeringen efter valet vill fortsätta driva barnrättsfrågor. En röst på mig säkerställer detta. 



Tanken är att barnstrategienheten ska stödja implementeringen av barnstrategin genom förvaltningsövergripande åtgärdsplaner. Detta är ett väldigt viktigt arbete, men det behöver förverkligas så att arbetet inte blir endast en pappersprodukt. Arbetet behöver finnas på alla plan i Finland från regeringsnivå till kommunalnivå. 



Målet för den nationella barnstrategin är ett Finland för alla barn - ett samhälle som är genuint barn- och familjevänligt och som respekterar barnets rättigheter. Detta tror jag alla politiker kan skriva under, men hur är det tänkt att man skall klara detta genom att samtidigt sänka skatter och minska servicenivån i det offentliga? Just i det här avseendet krävs det att alla politiska beslut baserar sig på barnkonsekvensanalyser. Detta gäller även beslut som inte direkt berör barn. Barnets bästa måste på sikt genomsyra alla politiska beslut. 


Jag vill att vi arbetar för ett mer inkluderande och jämlikt samhälle. Alla barn, oberoende av etnicitet, kön, funktionsvariation, språk eller religion ska behandlas jämlikt.  



Som specifika åtgärder för att förbättra möjligheterna för våra barn och ungdomar behöver följande göras: 

-Trygga tillgången på förmånliga hyresbostäder

-Finlandsmodellen utvecklas. Det ska vara möjligt för alla barn och unga att ha en hobby som de tycker om och som är avgiftsfri, helst i samband med skoldagen. 

-Garantera en tillräcklig finansiering för välfärdsområdena. 

-Se till att sju dagars vårdgaranti för icke-brådskande vård uppnås



Kommentarer