Ålands Natur & Miljös frågor till alla åländska kandidater i riksdagsvalet

 



1.  Hur skulle du jobba i riksdagen för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön?  

  

Länderna kring Östersjön lever inte upp till sina åtaganden för att skydda Östersjön. Detta mycket för att vi inte sett Östersjön som en helhet, utan försökt lösa olika problem separat från varandra. Östersjön är totalt nio olika länder och dessutom internationellt vatten, vilket gjort att ingen har ett helhetsansvar eller mandat för att lösa problemen. Vi behöver lagstifta för att säkerställa att vattenkvaliteten förbättras i Östersjön. 


-En integrerad havsförvaltning med både budgetmedel och mandat som alla länder skulle arbeta för är ett måste.  


-Minska Övergödningen genom att Finlands näringsläckage för både kväve och fosfor regleras än hårdare genom lagstiftning gällande jordbruk, enskilda avlopp, trafik, reningsverk och industrier.  

-Vi behöver skydda den biologiska mångfalden och hotade arter bättre. Här behöver vi titta internationellt på främst industritrålningen.  


-Fartygens/fritidsbåtars avgaser bidrar till försurning och övergödning. Giftiga båtbottenfärger används ännu till viss del, avloppsvatten och sopor släpps ut i Östersjön (mindre än tidigare, men målet bör vara ingenting alls), likaså smörjoljor och utsläpp från båtarnas bränsletankar (det här gäller naturligtvis inte alla). Via fartygens skrov och barlastvatten riskerar invasiva arter att spridas.  


-Inom sjöfarten finns således både stora möjligheter och stora miljöutmaningar. Sjöfarten behöver minska sin påverkan på ekosystemen. Det måste vara mer gynnsamt att satsa på miljövänlighet och det ska kosta mer för dem som smutsar ner, orsakar olyckor eller att inte följa de befintliga regelverken.  


-Städer och hamnar runt Östersjön får stora inkomster av passagerarindustrin och behöver därför proaktivt anstränga sig för att förbättra mottagningsanläggningarna till en standard som gör det möjligt för alla fartyg att använda dem. 


-”Förorenaren betalar”-principen borde gälla alla dem som tjänar pengar på en verksamhet som genererar föroreningar. I detta fall rederierna, hamnarna samt den stad/kommun som tar emot passagerarna. De har alla ett ansvar för Östersjön.  


-Regeringarna runt Östersjön bör se till att hela avfallsvattenhanteringen fungerar (hela vägen till reningen), samt att en fullgod rening uppnås. Detta bör inkludera sanktioner mot den part som inte levererar fullgod hantering. 

 

2.  Vad behöver göras för att förbättra den biologiska mångfalden i Finland och på Åland?  

  

-Gällande Åland är det främst den biologiska mångfalden i Östersjön som vi i viss mån blir påverkade av. Grönplanen och den kommande blåplanen i Mariehamn är bra exempel på sätt att arbeta med dessa frågor kommunalt. Finland har tagit en biodiversitetsstrategi som är helt okej. Nu måste den förverkligas och kontrolleras upp för att se om åtgärderna har de önskade effekterna. För att kunna förverkligas måste tillräckliga budgetmedel tas upp. 

  

3.  Är det rätt att en fiskodling kan flytta till en annan plats för att kunna expandera med tanke på att hela Östersjön mår dåligt?  


-Fiskodlingarna har arbetat väldigt hårt för att påverka miljön mindre. Det arbete hoppas jag fortsätter då fiskodlingarna behövs för att skapa arbeten i skärgården. Jag tror personligen inte på fiskodling på land och då är ju alternativen ganska få, när man som jag också vill få bort utfiskning/industritrålning. Jag kan tänka mig att de får flyttas OM vi skulle ha gemensamma lagar i hela Östersjön och samplanera var de passar bäst och var de inte får anläggas. Deras miljösatsningar måste också i så fall påverka vilken storlek de får vara tillsammans med vilken dess närmiljöer är.  


4.  Tycker du man borde göra skatteavdrag för cirkulära tjänster och hur?  

  

-Ja. Tex lägre moms för olika former av reparationstjänster.  


5.  Hur ska Finlands energiomställning göras?   


Målsättningen ska vara att Finland är kolneutralt 2035 och gärna tidigare. Rysslands krig mot Ukraina har krävt en betydligt snabbare energiomställning. Det gör att hela EU måste stärka unionens självförsörjning gällande energi. Tillsammans med de övriga nordiska länderna behöver vi bygga ut den storskaliga havsbaserade vindkraften och satsa på de mest miljövänliga alternativen. Det finns ingen enskild stor lösning, svaret måste bli en rad olika energislag som kompletterar varandra. 

För att få igenom det behöver Finland, kommunerna och näringslivet samt alla medborgare delta. För att det ska vara möjligt måste klimatpolitiken vara rättvis så att kostnaderna fördelas rättvist och att de som har minst pengar kompenseras. Det är väldigt viktigt att våra satsningar baseras på den senaste vetenskapen. Jag vill stödja utvecklingen av teknologi och FoU(forskning och utveckling)-investeringar gällande grön teknik.  


6.  Vad avser du att göra åt industritrålningen?  


Här behöver man en stark lobbyism samt lagstiftning. Det är förödande för Östersjön och alla världens hav att det tillåts i den utsträckning det görs. Tyvärr sker det främst på internationellt vatten vilket gör det till en internationell fråga. En stor minskning eller förbud är ett måste. Industritrålningen står för över hälften av fiskedödligheten i centrala Östersjön. Strömming och vassbuk är basföda för våra större rovfiskar såsom gädda, lax, torsk och havsöring. Därför påverkas även dessa av industritrålningen. Det gör att storspiggen på sikt tar över och den äter betande smådjur vilket leder till en övergödningsproblematik. Jag har själv stuga i södra skärgården (Askö) och där har vi på 20 års tid sett att blåstångsbeståndet minskat, vilket kan ha att göra med industritrålningen.  


En integrerad havsförvaltning med både budgetmedel och mandat som alla länder skulle arbeta för är ett måste.    

 

 

Kommentarer