Nyårshälsning


Nyårsafton och ett turbulent år är snart över. 2022 kommer att skrivas in i historieböckerna som Europas mest oroliga tid sedan andra världskriget. Rysslands (Putins) krig mot Ukraina har påverkat oss alla och vi ålänningar har visat solidaritet och omtänksamhet mot de som har blivit utsatta av Putins våldsbrott. På samma gång får vi inte glömma bort hur många andra oroligheter det varit och är i världen detta år. Iran, Pakistan, Kina, Jemen, Israel, Syrien, Etiopien, Sydsudan, Somalia, Afghanistan, Kongo-Kinshasa, Myanmar mfl.  

  

Utöver Rysslands krig har vi drabbats av en skenande inflation som är den värsta sedan laman på 90-talet. Mat, hygienartiklar, hyror, elektricitet, räntor, bensinpriser, ja praktiskt taget allt som påverkar vår ekonomi har blivit dyrare.  

  

De som blivit och blir mest drabbade är de ekonomiskt utsatta. Ordspråket ”det är dyrt att vara fattig” visar sig allt tydligare och klassklyftorna växer alltmer för varje dag som går. Våra tre duktiga lagtingsledamöter, Camilla Gunell, Nina Fellman och Jessy Eckerman, har försökt förbättra situationen för dessa under året som gått.  



  

Klimat och miljö är ett väldigt viktigt område. Väldigt många länder har under 2022 blivit hårt drabbade och vi behöver göra det vi kan för att minska vårt ekologiska fotavtryck och gå mot en mer cirkulär ekonomi. Även dessa frågor har våra lagtingsledamöter mycket förtjänstfullt arbetat med.  

  

Vad har vi gjort i Mariehamn 2022 då? I Mariehamn har vi arbetat för att skolor, daghem och äldreomsorg skall ha tillräckliga resurser. Vi är fullt medvetna om att läget är ansträngt på golvet inom dessa områden, men under 2023 hoppas vi att det kommer att ske förbättringar både för de som idkar servicen inom Mariehamn och för er som arbetar med detta. Vi fick under 2022 till en specialklass i Övernäs skola, bibehållen matpeng för våra elever, tagit emot flyktingar från Ukraina både boendeplatser, daghems- och skolplatser, rådhuset skall bli integrationscenter, pengar till restaurering av Doktorsvillan och flera andra saker.  

  


2023 är det valår. De viktigaste frågorna i Mariehamn under 2023 är demenscentrets förverkligande, men även ett gott liv för alla våra äldre som byggt vår fina stad. Vår framtids mående, det vill säga våra barn och ungdomars mående, utbildning och framtid. KST behöver få tillräckliga resurser för att erbjuda de mest utsatta tillräckligt stöd i dessa oroliga tider. Förhoppningsvis vinner delgeneralplanen laga kraft i år och grönplanen godkänns. Det betyder även att starten på blåplanen blir av. Grönplanen och blåplanen är två av våra miljösatsningar utöver Sviby våtmark. Övriga miljösatsningar vi arbetar för görs i hamnen, Mariehamns energi och utökad kollektivtrafik. Turismen och inflyttning är även viktiga frågor för att Mariehamn och våra invånare skall må bra. Det betyder också att det är viktigt att våra företag går bra så att vi har arbetsplatser att erbjuda de som flyttar in till vår fina stad. Trygghet, miljö, daghem, skolor, fritidsaktiviteter och närhet till allt är fortfarande våra främsta inflyttningsargument. Vill ni ställa upp i valet eller har tips och idéer till Socialdemokraterna? Tveka inte att höra av er till oss.  

  


Ett riktigt gott nytt år till er alla! 

Henrik Löthman ordförande Mariehamns socialdemokrater.  

 

 

Kommentarer