Utanförskap har ett högt pris


De flesta barn har det bra på Åland idag, något vi är oerhört stolta över. Detta är en bidragande orsak till att många väljer att bosätta sig på Åland. Det ligger hårt arbete bakom vår välfärd. Ett harmoniskt barn har trygghet i hem och skola och en meningsfullfritid tillsammans med vänner. 

Vi vill att fler barnfamiljer skall uppnå denna trygghet. Tyvärr är vardagen en kamp för många familjer på olika vis. Olika faktorer skapar utanförskap och otrygghet. Detta vill vi lyfta i det politiska arbetet och stärka stödinsatser för människor på Åland. Drastiskt försämrad privatekonomi, fysisk och psykisk ohälsa kan snabbt förändra vardagen. Kamp för dagen och oro tär på krafterna i hela familjen och utanförskap blir lätt en följd. Plötsligt har man inte råd att låta sitt barn följa med på idrottsresor eller annan socialexkludering. Utanförskap i tidig ålder kan leda till svårigheter med vidareutbildning och arbete. Därför vill vi lyfta betydelsen av tidiga stödinsatser för hela familjen.

Antalet hjälpsökande är stort och arbetsbelastning är hög på BUP, Vuxen psykiatrin och barnskyddet. Tillräckliga resurser är en förutsättning för att vända trenden och minska köerna. Deras insatser är mycket viktiga. Förebyggande insatser och tidigt stöd sparar mycket lidande och kan förhindra långvarigt utanförskap, kostnader som samhället i så fall sparar.

Utkomstödslagen behöver utvecklas och anpassas till verkligheten. De flesta familjer i glesbygden äger idag sin bostad, vid långvarig sjukdom beviljas inte bostadsbidrag för boende i eget hem. Det är orimligt att en familj på grund av sjukdom i en svår situation skall behöva sälja sitt hem för att flytta till en hyresbostad. Idag beviljas endast bostadsbidrag till hyreskostnader, men fåtalet bor på hyra med familjen. Bostadsbidraget bör vara kopplat till faktiska boendekostnader (ej amortering). Det behöver även ändras i beräkningsgrunden för utkomststödet så att barnbidrag inte skulle räknas som inkomst. 

Vi kommer att fortsätta vårt arbete för ett förverkligande av KST, men också i direkt kontakt med familjer. Du som har tankar och vill att vi för din talan ta gärna kontakt med oss.  
0457-3421265 (kvällar) eller mariamariehamn@gmail.comMaria Svensson
0457-3261500 (kvällar) eller henrik.lothman@edu.mariehamn.axHenrik Löthman

Maria Svensson (S)
Henrik Löthman (S)
Kandidater till lagtings- och kommunalval i Mariehamn

Kommentarer