Jobb för alla!

Vi tror att de allra flesta människorna vill bidra till samhällsbygget efter förmåga, och att de allra flesta vill kunna försörja sig själva om de bara kan. Att vara en del av ett socialt sammanhang och känna sig behövd är viktigt för alla. Idag har inte alla samma möjlighet till detta. Det finns en stor grupp människor, både vuxna, unga vuxna, barn och ungdomar, som faller mellan stolarna i sysselsättningsbranschen. Vi vill jobba bort den risken.
Idag finns anpassad skolgång upp till gymnasienivå, men när utbildningen är avslutad ställer den öppna arbetsmarknaden krav som är svåra för många med tex NPF-diagnoser eller andra funktionsvariationer, att leva upp till. För denna grupp väntar i alltför många fall arbetslöshet. 
Rätten till sysselsättning och sysselsättningsstöd är kommunernas ansvar, och vi vill satsa på förbättringar här. Det finns konkreta åtgärder som kan göras så som rabatterade arbetsavgifter för den som anställer en person med behov av särskilda insatser, långtidsarbetslös eller liknande. Lagstadgad rätt till särskilt biträde för sysselsättning, ett icke tidsbundet lönestöd från AMS och implementering av arbetsmetoder så som supported employment är nödvändigt. Arbetslivets  ”antingen, eller” tänkesätt, arbetslös kontra heltidsanställd behöver också situationsanpassas så att en flexibel möjlighet till olika deltidsarrangemang möjliggörs.
Men vi behöver även en samordning av sysselsättningsbranschen och en tydligare ansvarsfördelning både för diagnosticering av funktionsvariationer, stöd i skolgång och stöd i sysselsättningen. Idag kan en brukare ha kontakt med 4-5 instanser bara för att hålla igång sin sysselsätting. FPA, AMS, ÅHS, Emmaus, Fixtjänst, Pelaren, Ung Resurs och PSS är alla enheter som jobbar med sysselsättning , därtill kommer de 16 socialkanslier som handlägger sysselsättningsstöden.
Det här är inte hållbart, och inte brukarvänligt.Helst skulle sysselsättningsbranchen arbeta tillsammans under samma ledning. Det tillsammans med KST skulle möjliggöra att en brukares fokus skulle kunna ligga till 100% på de tilltänkta arbetsuppgifterna. Hens tid skulle på detta sätt inte till största delen upptas av kontakter med och till de här olika instanserna som nämns ovan. 
Cita Nylund (Lib) 
Henrik Löthman(S)


Kommentarer