Idrottsturism och MLKs arbete för att öka beläggningen av våra idrottsanläggningar.


Vi har fantastiska idrottsanläggningar på Åland. Det är väldigt få idrotter som det är svårt att få pröva på och sedermera börja träna aktivt inom klubben eller föreningen. Det som ändå inte är tillräckligt bra är hur hög beläggning vi har på våra anläggningar. Vi har ett fantastiskt läge då det varje vecka kommer nya artiklar om anläggningsbristen i Stockholm. Jag anser att vi behöver locka över framförallt Stockholmsföreningarna till våra anläggningar på helgerna. Jag tror på sikt att Mariehamn inte skall ha hand om anläggningarna, utan istället hyra ut dem likt vi gör med Bollhalla. Helst av allt skulle jag se en grupp personer från de olika föreningarna (fotboll, friidrott, gymnastik, ishockey,  tennis mfl som tillsammans med hotell-, restaurangnäringen och våra rederier hade en arbetsgrupp som arbetade för att höja den procentuella beläggningen av våra idrottsanläggningar, färjor, hotell och restauranger. Alla helger året runt borde vi kunna ha lag och föreningar som kommer och utövar olika idrotter. Visst kan man säga att det finns ett inofficiellt nät redan idag som hjälps åt, men en uttalad arbetsgrupp skulle skapa bättre förutsättningar för detta. Vi kan även utgå från att intresset blir större bland Ålands egna ungdomar att idrotta när de varje helg ser nya lag som kommer till Åland för att kunna idrotta. 


MLK kan tas som gott exempel, då de nu har löst ett av de problem som vi i kultur- och fritidsnämnden har på vårt bord vid följande möte i höst. Vi har länge funderat hur vi skall kunna få högre beläggningssiffror på våra anläggningar. Tack vare MLKs satsning med padelbana och minitennis vid Bollhalla har de skapat förutsättningar för spontanidrott och billig sista minuten hyra för deras ungdomar. Minitennisplan har samma funktion som bollforten vid Strandnäs skola, Baltichallen och snart också Övernässkola. Dessa "arenor" är gratis och spela på vilket inbjuder till spontanidrott. Fördelen som MLK satsat på är att i direkt anknytning till minitennisbanan finns padelbanan. Är den ledig får barnen hyra den för endast åtta euro (normalpris 28 euro), dvs två euro per person. Detta pris gäller alla dagar mellan 15-21. Ett liknande system är ett måste att hitta för hyra av Baltichallen, Islandia, Idrottsgårdens stora scen, bowlingbanorna etc. Har ni några tips och ideér som skulle möjliggöra "sista minuten" priser för hyra av dess anläggningar som inte skulle medföra en stor extra kostnad? 


Jag tror Åland har goda möjligheter att skapa förutsättningar till en idrottsturism som åtminstone är dubbelt större än vad den är idag. Det uppvärmda konstgräset på WHA möjliggör för betydligt större och flera turneringar och dessutom under månader som Eckeröhallen varit det enda alternativet. Friidrottsanläggningen i Östernäs skapar goda möjligheter till både tävlingar och träningsläger. I bästa fall kommer också gymnastiken att ha en egen hall och då ha möjlighet att både hyra ut och arrangera turneringar i ännu högre grad. När Mariebads renovering äntligen kommer till skott så har vi två fina badanläggningar som kan locka simmare och turister på samma sätt. Utöver detta så har vi  golfen med nya satsningar både i Sund och i Eckerö. Det har även relativt nyligen gjorts nya investeringar inom hästsporten på Åland. Vad tycker ni vid saknar för idrottssatsningar på Åland? Vilka skulle behöva renoveras eller förbättras? 

Kommentarer