Tippning lagting och kommunalval.

Foto: Daniel Eriksson

Här är min gissning gällande valutgången. 
Lagting:
Liberalerna: 7 (Katrin Sjögren, Mats Perämaa, Tony Asumaa, Viveka Eriksson, Ingrid Johansson, Julia Birney, John Holmberg) Det är väldigt jämnt om platserna efter de fyra som är självskrivna för mig, dvs Katrin, Mats, Tony och Viveka. Andra potentiella är Joanna Isaksson, Jannik Svensson och Sune Alén för att nämna några. Skall också bli väldigt intressant om det blir en tydlig riktning mot marknadsliberalism eller socialliberalism. För dem som lägger sina röster på Liberalerna hoppas jag att det blir en tydligt riktning och inte en blandning. Blir högst antagligen att sitta i regeringen.

Centern: 6 (Jörgen Pettersson, Roger Nordlund, Britt Lundberg, Erica Sjöström, Veronica Thörnroos, Harry Jansson) Här hoppas jag att vi skulle kunna få in några yngre eller nya politiker men de tre första är åtminstone självskrivna. Andra med goda möjligheter är Runar Karlsson, Cia Numelin. Annika Hambrudd, Roger Slotte och Henrietta Hellström. Sitter antagligen i regeringen men det här året är det inte helt säkert. 

Socialdemokraterna:5 (Camilla Gunell, Igge Holmberg, Nina Fellman,  Sara Kemetter, Carina Aaltonen.) Här tror jag det egentligen är vidöppet efter Gunell och Holmberg. Det är lika möjligt att vi får se antingen Maria Antman, Miina Fagerlund, Barbro Sundback eller Mia Hanström i lagtinget. Kan bli att sitta i regeringen ungefär 50 % chans/risk.

Moderaterna: 5 (Tage Silander, Johan Ehn, Wille Valve, Petri Carlsson, "Krille" Mattsson.) Här är det omöjligt att säga vem som tar den sista platsen. Det kan precis lika bra bli Eva Dahlén, Peter Enberg, Gun-Marie Lindholm, Jesper Carlsson, John Hilander, Annette Holmberg-Jansson, Cecilia Jansson, Nina Lindfors, Åke Mattsson, Mika Nordberg, Daja Rothberg eller Danne Sundman. 

Obunden samling: 3 (Bert Häggblom, Fredrik Fredlund, Anders Holmberg) Det är svårt att säga hur många mandat de kan ta. Klart är att Åländsk demokrati tappar röster när de gått ut med sin restriktiva flyktingpolitik. Motorfantasternas parti, men det gör samtidigt att många inte kan tänka sig rösta på dem. Det här partiet har jag sämst koll på, men vi utgår från att Bert Häggblom är helt given och blir invald. De två andra är de inom partiet som varit mest synliga både i valdebatter men också kända överlag i det åländska samhället. Kan tänkas att även personer som Leif Holländer, Christoffer Virtanen och Lars Häggblom kan få mycket röster.

Ålands framtid: 2 (Axel Jonsson, Anders Eriksson) Efter Axel Jonsson så är det väldigt öppet vem som kommer in. Kommer kvinnolistan att göra skillnad? Får de tre mandat på bekostnad av Åländsk demokrati? Andra som kan komma in är Pia Eriksson, Ove Andersson, Glenn Koskinen.

Hållbart initiativ: 1 (Erica Scott) Om hållbart initiativ får något mandat vilket jag hoppas, tror jag det är givet att Erica Scott blir invald. Andra alternativet är Sofie Roxbäck.

Åländsk demokrati: 1 (Stephan Toivonen) Jag var helt säker att Åländsk demokrati skulle få minst två mandat, men dels genom hur de uttryckt sig och blivit framställda i media och genom obunden samlings politik får de bara ett mandat. Manelius blir invald om inte Toivonen blir det. 

Kommunalvalet i Mariehamn:

6 Socialdemokraterna
6 Liberalerna
6 Moderaterna
4 Centern
2 Obunden samling
2 Ålands framtid
1 Åländsk demokrati


Kommentarer

Skicka en kommentar