Reflektioner gällande stadsfullmäktige idag och vidareutveckling av mitt anförande då fyra minuter är väldigt kort.


Vi har fantastisk personal i Mariehamn, duktiga och ansvarskännande. Vi måste använda oss av dem när vi skall minska budgeten i nämnderna. De vet bäst var det finns eller om det finns vinster vi kan göra. Samtidigt måste vi värna om deras mående och få dem att känna sig betydelsefulla. De står för 70-80% av budgeten i socialnämnd och bildningsnämnd. De här personerna måste må bra och trivas för att vi skall kunna ge en bra service till våra invånare. 
Gällande de olika nämnderna så är de tidiga och förebyggande insatserna det viktigaste för att vi skall spara pengar på långsikt. En kommunalbudget skall inte ses ett år framåt utan i en fem till tio års period. 
I bildningsnämnden är det tidiga insatser, arbete med hälsa i skolan och att bevara timresursen som är det centrala. Ju tidigare vi lägger in resurser desto bättre. Vår målsättning måste vara att vi får alla från grundskolan att studera vidare eller hitta en arbetsplats. Grundskolan kostar samhället 90000€ och får vi inte in dem i arbetslivet efter det så är de pengarna "bortkastade". Det här skall inte eleverna känna skam för utan vi som samhälle skall känna skam över att vi "slösar" bort tillgänglig arbetskraft och framtida skattebetalare. 
I socialnämnden är ju KST sammanslagningen det största som viktigast av allt kommer att ge lika behandling för klienterna. Omsorgsförbundetsstyrelse kommer att börja kosta mera då vi nu håller på att bygga bort bostadskön vi haft under många år. Vårddygnen är väldigt dyra och måste få vara det för de här klienterna. De skall känna att deras boende är deras hem och att de har samma möjligheter som alla andra i samhället. 
Fantastiskt är att vi nu också får till två nya dagis och om möjligt gör Horelli områden än mer attraktivt. Vi skall våga satsa på vår stad. Arbeta för barnfamiljerna och för en ökad inflyttning. Jag hoppas landskapsregeringen får till bättre stöd för att bygga hiss i befintliga hus. Det här ökar möjligheterna att bygga ytterligare våningar och framförallt kan äldre och funktionsnedsatta bo kvar i sina hem längre. Det medför också mindre kostnader på våra äldreboenden. 
Vi skall satsa på att ha en grön och hållbar stad med kollektivtrafik och cykel och gångleder och parker där vi kan socialisera med varandra. Områden som tex östra utfarten måste bli bostadsområden och att tre bensinmackar är på stadens finaste tomter är befängt. 
Lilla holmen frågan måste bli klar omedelbart. Jag hoppas att Anders Wiklöf kan ta det under sina vingar och så står staden för arbetskraften gällande djurhållning. Det här är en oas som älskas av Ålands barn, turister och de flesta av oss som "vuxit" upp där under somrarna.
Vi måste visa tilltro till vår stad och de små företagen. Vi vill han levande stad med restauranger och små butiker. Vi som Mariehamnare måste också se till att vi stödjer dessa butiker genom att göra våra inköp i dessa butiker. På sikt tycker jag att Mariehamn skall se sig som gamla stan i Stockholm. Satsa på exklusiva butiker, god service, restauranger och barer. Naturligtvis med något Närlivs som Mathishallen, Minimarket och Citylivs för dem utan körkort, turister mfl.

För att använda Edgar Wickströms ord:" Vi bor i världens minsta metropol". Nu måste visa våra invånare och de som arbetar för staden att vi tror på dem.

Kommentarer