Hälsa i skolan

Många talar om att skolan ”bara” har 1000 h av barnens 8000 h på ett år. Förvisso är det så men dels sover barnen ca 8h om dagen dvs sedan skall du räkna bort förälderns arbetstid och då försvinner ytterligare minst 500 h. Utöver det kommer förälderns och barnens möten, vänner och träningar.  Det gör att ca 2000 h finns kvar varav 1000 h spenderas i skolan, dvs skolan står för lika mycket vuxentid som hemmet. Ser vi krasst på det så står dagispersonal, fritidspersonal och skola för hälften av barnens vuxentid från de är 3 år tills de går ut grundskolan. Därför är skoltiden av yttersta vikt. Tiden med hemmafruar är förbi och åtminstone vi vill ha kvinnorna i arbetslivet och ha möjlighet att göra karriär. 

Förstås är uppfostran i första hand föräldrarnas ansvar men efter det så kommer vi andra vuxna som har kontakt med barnen och skall ge dem de gränser de behöver. Uttrycket ”Det behövs en hel by för att uppfostra ett barn” är väldigt sanningsenligt. Vi måste som vuxna visa vad som är lämpligt att säga på läktaren på WHA där barn är närvarande, vi måste våga säga till när människor inte uppför sig på bussen och på stan etc. Att våga visa civilkurage är viktigt.

En annan grupp jag saknade på moderaternas tillställning "Hur mår våra barn i skolan?" var tredje sektorn. Dunderdans, IFK Mariehamn, Sleipner, körer och gymnastik borde även de varit med på diskussionen. Tredje sektorns tränare och ledare är förebilder för våra barn och det skulle vara intressant att höra vilket stöd dessa får av föreningarna och Mariehamn för att klara sitt utmanande uppdrag. Jag förstår att panelen var så stor och att det var svårt att välja vem som skulle representera alla dessa grupper.

Nu har man gjort en undersökning där vi ser att ungdomars hälsa inte är bra. Den naturliga följdfrågan är varför? Som en första konkret åtgärd tycker jag bildningsnämnden kunde göra en enkät för skoleleverna där man frågar dem om vad de saknar och vad de skulle behöva för att vara trygga i skolan. Vidare bör man även göra enkäten för föräldrarna och lärare. Eleverna i skolorna är kloka och kommer säkert med goda ideér. Föräldrarna betalar genom skatt utbildningen för deras barn och får heller inte bli bortglömda. 

Vi vet att det är viktigt för våra elever att känna sig hörda och bli sedda i skolan och det här skulle vara en god början. Det andra som är viktigt för att barnen skall bli sedda är att det finns tillräckligt med personal på dagis och i skolorna. Får vi ännu större dagisgrupper eller skolklasser så minskar den vuxen tid som barnen får. Inom både barnomsorgen och Skolan står lönerna för 70-80% av kostnaderna så här får inte Mariehamn minska anslagen.

Alla vuxna är viktiga i skolan. Därför är det synd att man särskiljt på köks- och städpersonal. Det är viktigt att de finns i skolan som extra resurser och att barnen känner att de vet namnen på dem och vågar be om hjälp av dessa. Därför är det viktigt att det inte är för stor rotation i dessa arbetsgrupper och att barnen vet vem som arbetar i skolan.

Enligt undersökningen mår tjejerna sämre. Vi måste jobba mera på jämställdhetsarbetet och berömma barnen för vad de gör och inte för hur de ser ut. Vi måste också lära ut att barnen duger som de är och med konstruktiv kritik peppa dem att våga pröva nya saker. Både skola och barnomsorg har gått jämställdhetsutbildningar. De som har hållit kurserna var väldigt tydliga med att pengar och tid behövs för att lyckas göra det mera jämställt. Jag har hittills inte sett pengar för dessa ändamål varken inom barnomsorgen eller skolvärden och hoppas att vi nu i budgeten sätter in pengar för det. 

Vi hör ofta att så här har det alltid sett ut och det kommer alltid att se ut så här. Vill vi faktiskt det? Tyvärr hör jag också de tongångarna dem som det inte gick lika bra för. Hur skulle det ha gått för dem om skolan sett annorlunda ut. Vi kan inte försvara hur det är i skolan med att det alltid varit så eller att tjejerna är så svaga för att kraven på dem växt så mycket ute i samhället. 

Satsar vi pengar på våra elever i skolan så kommer vi i slutändan att spara. Med tanke på att skolan kostar ca 90.000 euro per elev för grundskoletiden så är det bortkastade pengar om vi inte får ut dem i arbetslivet. Det psykatriska välmåendet tar bort många från arbetslivet och ju flera vi kan få ut i arbetslivet desto fler betalar skatt tillbaka till samhället. Vi vet att det i år är väldigt svårt för alla att få en studieplats på andra stadiet. Hur löser vi det?

Barnen och ungdomarna är Mariehamns framtid och vi skall visa att vi tror på dem och ge dem de bästa förutsättningarna för en lyckad framtid.

Kommentarer

  1. Så skönt att se att det finns eldsjälar även på Åland som tänker på barnen. Verkligen bra skrivet, nåt måste göras!

    Jag kan inte hjälpa att få ett litet hugg i hjärtat varje gång en vuxen människa väljer att säga "att ansvaret för barnet ligger på föräldern". Huvudansvaret är alltid på föräldrarna, att se sitt/sina barn, ta reda på hur de mår, vad som händer i livet osv.
    Men jag har så många gånger mött vuxna människor som lägger över allt ansvar på föräldrarna och det är där problemet finns.

    Som det står i texten så spenderar ett barn ca 1000 timmar i skolan, av årets alla timmar kanske det verkar futtigt men han har också räknat ut att med sömn, fritidsintressen, föräldrarnas tid borta m.m så är 1000 timmar enbart på skola är ganska mycket.
    Jag blir arg när folk lägger ALLT ansvar på föräldrarna för det spelar ingen roll hur bra man än har det hemma. Många barn faller också mellan stolarna då dom inte har det så bra hemma pga föräldrar som helt enkelt inte vet hur dom ska ta ansvar, tyvärr.
    Av skolans 1000 timmar räcker det med 2 timmar av grov mobbning tex 10 timmar av frustration med läxor för att det inte finns tillräckligt med lärarstöd för ett barn. Det räcker med 15 timmars ensamhet för barnen som är utfrysta, där ingen ser dom eller mobbningen som pågår. Det räcker med så himla få timmar av alla värdefulla 1000 för att det ska sätta spår i barn.

    Snälla skolor, bortförklara inte och säg att skolans timmar inte har betydelse för barnen och snälla lägg inte allt ansvar på föräldrarna utan lär er att också se barnen och för dom storslagna individer dom är. Tänk att 1000 timmar i året under barnens & ungdomarnas första år är inte mycket av en hel livstids alla timmar.
    Det är de första 20 åren som spelar roll för de kommande 60 åren.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar