Två motioner inlämnade igår vid stadsfullmäktige.



Den här motionen lämnade jag in igår på stadsfullmäktige. Frågan är väldigt gammal, redan när jag gick i Ytternäs skola för 25 år sedan så talades det om farliga övergångsställen över västra Ytternäsvägen och Östernäsvägen. Med tanke på hur mycket dessa områden sedan dess har exploaterats och dessutom Järsö området är det verkligen konstigt att det bara gjorts något åt två av övergångsställena. Jag hoppas att man nu säkrar gång och cykelvägarna kring alla våra tre stadsskolor och gör skolvägen så säker som möjlig för våra barn. 
Utöver denna motion lämnade vårt parti in en motion angående stöd för hiss i flervåningshus. Vi vet att vi måste försöka förlänga tiden som våra äldre kan bo i sitt eget hem så länge som möjligt. Det här mår människorna bättre av och det är dessutom långt mycket billigare än institutionsvård. För att det här skall bli bra så måste dessutom hemtjänsten ha tillräckliga resurser. Vi hoppas att samhället på sikt tjänar på ett högre stöd för hiss. Om jag ser tillbaka på min farmor skulle hon ha mått väldigt mycket bättre om hon kunde ha bott kvar i sin lägenhet längre. Istället så måste hon sälja den när trapporna blev för tunga och då försvann stora delar av hennes livsglädje. 

Ärende – Motion om säkrare övergångsställen

Stadsstyrelsen bör göra en översyn hur övergångsställena vid korsningarna Juseliusvägen-Östernäsvägen, Fiskehamnsvägen-Västra Ytternäsvägen, Lillängsvägen-Östernäsvägen, Alvägen-Östernäsvägen, Västra Ytternäsvägen-Lotsgatan och Genvägen-Östernäsvägen kan göras säkrare för skolelever.

Dagligen korsar tiotals elever dessa farliga korsningar både med cykel och till fots. Många barnfamiljer bor i områden som tvingar skolbarnen att korsa dessa vägar ofta.. Farosituationer har uppkommit flera gånger och framförallt föräldrarna vid Ytternäs skola är oroliga och har fört fram en önskan att någon form av åtgärd borde göras.

Ingen vill att en tragisk olycka skall ske. Staden kan förbättra säkerheten vid dessa korsningar med antingen starkare lampor likt de vid Ytternäs skolas överfart till busshållplatsen eller som  övergångsstället vid Pingstkyrkan. Även blinkande skyltar, som vid Storagatan-Västra Esplanadgatan eller de nytillsatta märken vid sjukhuset över Sjukhusvägen, kunde vara ett bra alternativ för att säkra övergången speciellt vintertid.

 

Kommentarer

  1. Jätte bra Henrik, hoppas att dom fixar till övergångsställena.
    /Aija

    SvaraRadera

Skicka en kommentar