Stadens budget och varför vi inte skall spara 2,3 miljoner i driften.

Sakfrågan igår var om budgetramarna skulle stramas åt med 2,3 miljoner euro. Jag var med och fattade det beslutet i höstas som togs enhälligt av hela stadsfullmäktige. Jag var då vi tog beslutet orolig över hur det skulle drabba vår servicenivå men det lät som om det fanns mycket som kunde förändras och att driftskostnaderna skulle minska utan att minska servicenivån. Nu ser siffrorna för året betydligt bättre ut och dessutom när vi sett hur man tänkt dra in dessa pengar så har jag och den socialdemokratiska gruppen ändrat sig. Vi vill bibehålla servicenivån och värna om stadens personal. Det här var det jag sa igår i debatten angående budgetramarna.
Vi vill att människor flyttar till Mariehamn. På den punkten är vi alla överens. När jag pratar med Ålänningar som är på väg att flytta tillbaka är det aldrig någon som tar upp vårt låga skatteöre som orsak utan istället den goda servicen på dagis och skolor och säkerheten. Orsaken är att i Sverige betalar man i snitt 10-15 procent mera i skatt på samma lön som här på Åland. Då spelar det väldigt liten roll om vi har 16,5 eller 17,5%  i kommunalskatt.  Den främsta orsaken till att de jag känner ännu inte har flyttat tillbaka till ön är deras karriärer och att de får bättre föräldraledighet/penning i Sverige.
Det är tryggheten och servicen de vill åt när de flyttar tillbaka. Nu hör man stundtals att vi har för hög servicenivå när man talar med olika personer. Jag tycker det här är väldigt konstigt för tidigare har det varit någonting vi varit väldigt stolta över både som politiker och speciellt som arbetare i Mariehamns stad. Nu känns det ibland som om man borde be om ursäkt för hur bra service vi kan ge Mariehamnarna.
Det här avspeglar sig även i arbetsgrupperna som på många håll är slutkörda och tyvärr har det under de senaste månaderna betytt att Mariehamn har förlorat mycket kompetens och erfarenhet när dessa lämnat Staden som arbetsplats. Vi vet att Mariehamn kommer att behöva arbetskraft och inflyttning till staden och det är därför av yttersta vikt att personalen inom Mariehamns stad mår bra och att servicen till våra invånare är så god som möjligt. Därför vill åtminstone inte vi spara pengar på att ta bort tjänster inom staden.
Vi kan istället spara pengar genom att minska elkonsumtionen i alla våra byggnader, eventuellt byta ut all vår belysning till LED- inomhus och utomhus. Detta gjordes i Jyväskylä och deras elkonsumtion minskade med 21 %. Det här tog jag upp i min första motion i fullmäktige för fyra år sedan. Vi skall spara på sådana driftskostnader och inte på personalstyrkan.  Genom att göra Mariehamn till en riktig EKO stad skulle vi dels spara pengar och dels skapa ett större intresse gällande turism och inflyttning vår stad! Vi har redan koldioxidneutral buss, Emmaus, Alice Vintage och Labelled fashion recycling som fina exempel på företag och föreningar som visar framfötterna i denna mycket viktiga turismfråga!

Kommentarer