Vi ser framåt!


I gårdagens stadsfullmäktigedebatt så var centern ganska frän i kritiken mot oss Socialdemokrater som de såg och ser som tillbakasträvare. Jag anser inte att jag eller vi är det.

Det är roligt att det satsas på Turism och butiker i vår stad.  Ångbåtsbryggan ombyggnation gör att man snyggar man upp hamnområdet än mera och förbinder det östra strandområdet i vår stad. Jag hoppas vi får fortsätta se en satsning i Mariehamn med butiker, restauranger, strövområden och barer. Vi måste bevara det gamla men samtidigt våga satsa. De flesta butiksinnehavare man pratar med i centrum är inte oroliga för Sparhallens koncept. Enligt dem och mig skall staden istället satsa på exklusivitet, känsla och god service.  Turisterna är inte intresserade av att gå till H&M och Clas Ohlsson som de har i varje stad i Sverige. Istället är våra mindre exklusivare butiker som ZicZac, Me and Mimmi, Alice Vintage, grace, Tara, Slick, Familia och Kazu  det som skall locka turister. Åland kan inte tävla mot näthandel och kan inte heller mäta sig i utbud jämfört med t.ex Stockholm och Helsingfors. Då är det servicen som måste vara på en sådan nivå så man ändå väljer den butiken. Ziczac har förstått detta så länge jag handlat där och förhoppningsvis ser handelsmännen hur viktigt det är att kunden känner sig betydelsefull. Precis som jag lärt mig under de tolv år jag arbetat på serviceinstanser inom det sociala vet att vi är där tack vare våra kunder måste alla som står på butiks- eller restaurang golv tänka på det.

 Mariehamn skall också vara en ekostad, nära vattnet och med en speciell prägel på sin verksamhet och försäljning. Vi har duktiga krögare som lyfter centrum och med renoveringen av sjöfartsmuseet och Nautical så blir Västra hamnen också ett fint turismmål, speciellt när man snyggat till Engelska parken och förhoppningsvis hittat ett bra ändamål för Doktorsvillan.

Staden skall definitivt byggas på höjden men då i området mellan Storagatan i söder, Ålandsvägen i väster, Skeppargatan i norr och Strandgatan i öster. Här finns många hus som gärna får utvidga sig och byggas på höjden. Sportcenter, Megasport, Alkohuset rivas så Sittkoff kan expandera söderut, hotell passat och flera av höghusen som kan byggas en till två våningar högre. Men vi måste ändå komma ihåg att platser som Lilla torget, Emmaus, Södragatan, Mariegatan och Västradelen av Norragatan är mycket intressantare för turisterna att titta på en våra nybyggda höghus.  Det är också dessa hus tillsammans med Sjökvarteret, Tullarns äng och strandpromenaden som ger Mariehamn sin prägel.  Tackvare dessa områden borde Mariehamn satsa ännu mera på att bli en Ekostad.   Vi kan spara pengar genom att minska elkonsumtionen i alla våra byggnader, eventuellt byta ut all vår belysning till LED- inomhus och utomhus. Detta gjordes i Jyväskylä och deras elkonsumtion minskade med 21 %. Det här tog jag upp i min första motion i fullmäktige för fyra år sedan.   Genom att göra Mariehamn till en riktig Ekostad skulle vi dels spara pengar och dels skapa ett större intresse gällande turism och inflyttning till vår stad. Vi har redan koldioxidneutral buss, secondhand affärer som Alice Vintage, Emmaus och Labeled fashion recycling. Vi har otroligt driftiga företagare och entreprenörer i vår stad som vi måste bjuda in i diskussionen hur vi skall öka attraktionskraften i staden!

Kommentarer

  1. Henrik hagström31 maj 2012 kl. 11:45

    Bra början, sen förbjud bilar med förbränningsmotorer i centrum. jobba för mer el-bilar. På fordonsidan ligger vi långt efter övriga regioner, när det gäller miljön.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar