Bra barnomsorg i Mariehamns stad!

Återigen drar man ner anslagen inom barnomsorgen. Barnomsorgen har under väldigt många år arbetat för att bli mer flexibel och med att dra ner kostnaderna. Nu hävdar man att de kommande  inbesparingarna  inte kommer att påverka vår fina barnomsorg i staden. Detta är inte sant. Vi har varit ett föredöme på Åland inom barnomsorgen men går dessa sparförslag igenom är den tiden förbi. I grannkommunerna Jomala, Hammarland, Lemland och Finström har samtliga daghem förutom ett mer än tre personal per avdelning. Om nuvarande budgetförslag går igenom så kommer vi att ha tre personal på 9 av stadens 25 avdelningar d.v.s. 36 %. För att inte ytterligare öka glappet till servicenivån som grannkommunerna erbjuder behöver vi ha kvar assistenter, extra daghemspersonal samt administrativ tid för föreståndare.
Situationen på Kråkan kommer att bli opedagogisk och fritidshemmet en förvaringsplats. Jag är själv föreståndare på fritidshemmet Tärnan där man på två år har ökat barnantalet från 46 till 60. Skulle man det här året tagit in alla barn från södra staden skulle vi ha 85 barn i dagsläget.
Jag ser med fasa hur många barn vi kommer att få till oss nästa år. För barnens skull gör inte det här misstaget i centrum eller hos oss. Att dessutom slå ihop fritidshemmen innan man vet hur många sökande som finns i centrum nästa år verkar väldigt konstigt.
När jag läser vad som står i barnomsorgslagens tionde paragrafen första mening ”lokaler som är lämpliga med hänsyn till barnets ålder, vårdtid och verksamhetens natur”.  Vet jag att barnen inte kommer att få det om denna sammanslagning blir verklighet!
Angående Nyängens tjänst så är det 2 arbetsbeskrivningar som skall uppfyllas med tid för en. I grannkommunerna har de största daghemmen ersättare för föreståndarnas  administrativa uppgifter med 100%, 50% eller 40%. Och det måste Nyängen också få ha. När man försöker sköta två tjänster på en tjänsts tid så blir någonting lidande. Stadsdirektörn byter heller inte blöjor på småbarnsavdelningen  samtidigt som  han sköter sitt jobb på stadshuset.
Enligt Kommittén som tog fram betänkandet ”Planering av daghemsfastigheter” 28.3.2003 , skulle ju ”Daghem Sydväst”  alltså dagiset i Horelli området varit klart för ett bra tag sedan.
Kommittén valdes av stadsstyrelsen och bestod av Sten Eriksson, Karin Holmberg, Gun-Marie Larpes Nordas, Johan Lindholm och  Fredrik Lindqvist.
I betänkandet beskrivs Daghemsituationen i Mariehamn(2002-2003) så här:    ”och om nybyggnadsprogrammet kan förverkligas enligt den av lanskapstyrelsens godkända investeringsplan för socialväsendet i Mariehamn skulle följande daghem byggas: Blåbäret  3 avd, Backeberg/Ängsbacken   4 avd,Nyängen   3 avd och Sydväst  4 avd.
Fortsättning  ”Under förutsättning att antalet platssökande inte stiger alltför mycket kan samtliga daghem bestående av 1 avdelning avvecklas efter det att nybygnnadsprogrammet förverkligats.”
Men vi vet alla hur det är,  nyängen är inte klart och inte heller sydväst. Dessutom har Solrosen har försvunnit sedan den här Kommittén  gjorde sitt arbete. Angående stängning av ett litet daghem så går det inte med tanke på hur hårt trycket är på platserna , oberoende om Nyängen är klart eller inte kommer det att saknas platser även om Blåklockan är kvar. Det frigörs ju så få nya platser när ett litet flyttar in i Nyängen. För tillfället finns det ca 27 barn som ska placeras ut inom barnomsorgen under vårterminen. Ca 4 platser finns att tillgå idag. Detta innebär en hel daghemsavdelning, rent praktiskt är det därför omöjligt att stänga ett litet daghem.
Planerna är väl att man skall försöka klara våren med tillfälliga lösningar, men det kräver mer personal, för grupperna kan inte svälja mera än lagen tillåter. Och på många avdelningar har vi redan nu minimipersonal, då vi inte räknar in assistentresursen. Detta kommer slutligen att leda till en merkostnad och dessutom en försämring av stadens fina barnomsorg. Det här vill inte vi!
Det här var talet som jag försökte få ur mig om de fyra ändringarna jag hade hand om i barnomsorgens budget. Min röst var såpass dålig så jag måste låta er kunna läsa den också. Här är ändringsförslagen:
-Den föreslagna stängningen av ett litet daghem genomförs inte.
-Den föreslagna tjänsten som exrat barnträdgårdslärare/halvtid på Nyängen godkänns.
-Fritidshemmet Örnen stängs inte.
-För att säkra tillgången på daghemsplatser påbörjas arbetet med att skapa ett nytt dagis i södra staden.
 Sedan lade socialdemokaterna även dessa ändringsförslag inom barnomsorgen:
-Assistenterna inom barnomsorgen minskas inte med en årsarbetare.
Assistenterna är oresonligt viktiga för vår verksamhet på dagis,fritidshemmen och skolorna. Är jag lite cynisk så sparar man nu på dem för att de i den nya barnomsorgslagen inte räknas som personal när man räknar hur många barn det skall vara per vuxen. Personalen och de som skrev lagen tyckte att det var bra text för att man inte skulle kunna sätta in extra barn bara för att man hade assistent åt ett barn. Är det nu så att man istället drar in på assistent tjänster just för att de inte räknas in i arbetsgruppen har ju lagen svängt emot de anställda istället. 

-Barnomsorgstaxan höjs inte från 200 till 215 per barn.
Vi talar alltid om att vi vill locka barnfamiljer till staden och att det bland annat därför inte skall bli någon skattehöjning. Det är bara det att den här höjningen slår precis lika mycket mot barnfamiljerna om inte mera än vad skattehöjningen skulle göra. Lägger man därtill att Barnomsorgstaxan bara står för 8% av vad verksamheten kostar i verkligheten så spelar inte den här höjningen någon roll.

-Vårdlediga föräldrar med barn under tre år ska fortsättningsvis ha rätt till barnomsorg enligt nuvarande barnomsorgslag.

Antonio Salminen lade två bra förslag som man satt som inbesparingar i budgeten men som jag nog är tveksam till att faktiskt är det.
-Det ena att man tar tillbaka den extra avgiftsfria månaden på dagis.
Jag tror inte att man sparar in så mycket på att ta bort denna. Det är under dessa månader som vi kan ta ut semester och därför som dagispersonal i väldigt stor utsträckning kan ta ut sin semesterpenning i ledighet precis som staden önskar.

-Det andra förslaget var hemvårdstödets fjärde år som man från staden beräknar har ökat kostnaderna med 50.000 euro.
Här är jag inte säker på att partiet tycker som jag, men iom det tryck som nu är på barnomsorgsplatser är varje minskning betydande. Är det nu 28 som utnyttjar detta är det kanske så många som man ytterligare måste bereda plats på dagis och det kan inte Mariehamns stad göra i nuläget.

Som tur är så har vi flankstöd från Mariehamns framtid som i sitt valprogram skrev att de små daghemmen bör  finnas kvar och Tom Forsbom understödde också förslaget om Örnens fortsättning. Moderaterna skrev i sitt valprogram angående en fortsättning av verksamheten vid Fritidshemmet Örnen och angående nytt dagis i södra staden. Mariehamns liberalerna gick till val och lovade små barngrupper och nytt daghem i södra staden. Där Katrin Sjögren igår tyckte att Örnens fortsättning och halvtidstjänsten på Nyängen åtminstone kunde sättas in i budgeten. Alla var överlag för en god barnomsorg men jag är inte säker på att så många har koll på vilken försämring det är fast man "bara" tar bort 0,31 promille av budgeten för det sociala. Det är lite pengar i det stora hela men det är väldigt mycket för de enskilda verksamheterna. Jag hoppas att vi politiker inte har ändrat oss bara för att valet är förbi, ställ upp för den sociala verksamheten i Mariehamns stad!

Kommentarer