Tärnan 2011-2012

Vi ser med tillförsikt fram emot skolstarten och de nya utmaningarna vi ställs inför för att skapa en trygg och ändamålsenlig fritid för barnen hos oss. Det skall bli skoj att se vad de nya barnens intressen är och ge dem möjligheter att upptäcka nya intressen. Vi har tyvärr gått miste om tre otroligt duktiga människor i personalen. Ulla Borg har varit med och byggt upp verksamheten på Tärnan och gick i pension i våras. Vi önskar henne all lycka i framtiden och att hon njuter av att få vara ledig.
Jette Timgren var vår fritidspedagog och en otroligt duktig sådan. Hon har hjälpt mig otroligt mycket och varit en stor tillgång för oss. Tyvärr fick hon ett bättre arbetserbjudande och vi inom det kommunala hade ingen möjlighet att svara på det. Vi önskar henne lycka till med det och är säkra på att de blir minst lika nöjda med hennes arbete som vi varit!
Tina Backman har också slutat som assistent hos oss och i Ytternäs skola. Assistent är kanske ett av de tyngsta arbeten man kan ha och hon har gjort ett fantastiskt jobb för oss. Hon och hennes man bestämde att satsa gemensamt på restaurangen Sea Point och en sådan möjlighet kan man inte heller missa. Vi hoppas verkligen att det kommer att gå bra för er!
Trots allt kan man inte bara blicka bakåt och titta på det som varit. Vi har för året anställt Emma Liljegren på Ullas tjänst. Hon har gjort ett otroligt jobb som assistent de två senaste åren i skolan och med hennes idrottsbakgrund så kommer hon att vara väldigt värdefull för oss.
Sofia Rothberg kommer till oss som fritidspedagog. Hon har jobbat i tio år som det i södertälje och valde nu att flytta hem till Åland. Med hennes rutin kommer hon att bli en viktig pusselbit för Tärnan.
Frida Johansson kommer till oss som barnskötare för att vi utökar barnantalet från 52 till 61. Hon hade praktik hos oss förra våren och gjorde ett så pass bra jobb för oss så när vi såg hennes ansökan bestämde vi oss direkt för att ta henne. Hon har ett starkt initiativtagande och läser av vad som behöver göras väldigt bra.
Andreas Öfverström var den sista pusselbiten som föll på plats för oss. Han gjorde bra ifrån sig på intervjun och att han sedan ville läsa vidare till speciallärare nästa år gjorde inte intrycket sämre. Nu kommer vi att vara tre män som jobbar på Tärnan vilket är oresonligt värdefullt för oss i vårat arbete med jämställdhet.
Vi kommer med stor flexibilitet att jobba för att barnen skall få pröva så mycket saker som möjligt för att själva hitta vad de är intresserade av. En av våra största målsättningar är att vår verksamhet skall vara så flexibel så att det verkligen är barns fritid och inte styrd verksamhet som vi erbjuder dem.
Vi satsar på att ha så mycket som möjligt att erbjuda barnen att pröva på utomhus så att de själva kan hitta något de tycker om att göra ute. Om det sedan är att ligga i en hängmatta och läsa, bygga koja, klättra i träd, springa, hoppa hopprep, leka i sandlådan, idrotta eller "bara leka" spelar ingen roll. Tvingad utomhuslek fungerar inte.
Mellanmålen på Tärnan gör barnen själva. De väljer själv av de olika alternativen vad de gör. Efter det handar de i närbutiken, läser receptet och lagar mellanmålet. Givetvis med någon vuxen nära men ändå så att de känner att det är de som tillreder mellanmålet för de andra barnen. Här ingår även dukning, diskning, källsortering och kompostering.
Vi rör oss även mycket i skog och mark för att barnen skall lära sig det och för att de skall lära känna sin närmiljö. Här använder vi luppar, kniv och kikare. Mellanmålet på utflykterna tar vi hjälp av stormkök och givetvis lär vi barnen att vara försiktiga med naturen och lära sig att lämna naturen i samma skick som den var när man kom till platsen.

Kort och gott, det kommer att bli ett bar år!

Kommentarer