Kvinnor och barn utsätts för våld på Åland del 1.

Min käre mor, Christina Wikner-Löthman har under många år jobbat hårt mot att kvinnor och barn utsätts för våld. Hon har tack vare sitt engagemang fångat mitt intresse så att även jag läst in mig på området under årens lopp. Vi vet alla om fall där detta förekommer, men vad gör vi åt det? Nu är det viktigt att vi män tar upp kampen för kvinnofriden! Kom ihåg att vilken kvinna som helst kan bli utsatt och vilken man som helst kan vara en man med ett våldsproblem. I ett så litet samhälle som vi lever i kan vi som vänner och bekanta ana problem i vissa familjer. Vi måste våga sätta ner foten och visa att vi inte accepterar detta på fredens öar. Vi kan inte vara rädda utan våga agera genom att lägga ansvaret på våldsutövaren!

Vi kan börja med att titta på hur våldet i Finland ser ut.Var tredje kvinna har under sitt liv blivit utsatt för fysiskt våld. Dagligen blir 306 kvinnor i ålder 18-74 år utsatta för sexuellt eller fysiskt våld. Årligen blir 112 000  kvinnor utsatta för våld i sitt parförhållande. Varannan vecka dör en kvinna på grund av våld i parförhållandet. Fler kvinnor skadas p.g.a. våld av sin partner än de som skadas i trafiken.
Visste ni att ett incestoffer ännu straffades 1970 först 1971 kom lagen där straffet avskaffades.
Att bli utsatt för våld innebär ett Typ-2 trauma. Detta trauma ger skador som kan jämföras med krig och tortyr. Våld pågår under lång tid och återkommer. Barn kan inte skydda sig för våldet.
När kvinnor och barn utsetts för våld inomhus av en känd  gärningsman upprepade gånger,  finns det inte vittnen och det polisanmäls väldigt sällan. När män och pojkar utsetts  för våld utomhus av en okänd gärningsman finns vittnen ofta och polisanmäls ibland 2 gånger per fall?! Hur kan det vara på det här sättet? Det är vår plikt som vänner och bekanta att sätta ner foten och stoppa detta . Vi måste gemensamt ta detta ansvar ATT VÅGA!
Det är ett samhällsproblem: många individer berörs inte enbart  vålds offren utan även släktingar, kollegor, grannar sjukvårdspersonal och polis. 
Det är ett samhällsekonomiskt problem: kostnaden för samhället blir stor, personer som inte kan jobba, kostnader inom sjukvård, socialvård, polis m.fl.
Ett folkhälsoproblem: stora fysiska följdverkningar- skador, kronisk värk, fibromyalgi och andra stressrelaterade sjukdomar. Alla psykiska  följdverkningar, depressioner, självmordsbenägenhet, sömnsvårigheter. m.fl
Det är viktigt att vi vet vad våld är för att förstå vad detta handlar om.  Enligt boken Meningen med våld som är skriven av Per Isdal är våld varje handling riktad mot en annan person som genom att denna handling skadar, smärtar,skrämmer eller kränker en annan person och får denna person att göra något mot sin vilja eller att avstå från att göra något den vill.
I boken indelas våld i sex undergrupper. Motvåld används också, det är den svaga partens våld, som riktar sig mot dem eller de som utsatt dem för våld. Det är givetvis också något som vi skall arbeta bort, men det gör vi genom att först få bort de andra som är:

-Fysiskt våld ex. slag, sparkar, örfil,.knuffar,lugga. Bitas, skaka och  nypa.
-Psykiskt våld:  Direkt hot, indirekt hot, förödmjukande beteende, kontroll, isolering, svartsjuka och degradering.
-Materiellt våld: Slå sönder möbler,kasta saker, slå i dörrar eller väggar, riva sönder kläder, förstöra föremål.
-Sexuellt våld: Våldtäkt,sexuell påtryckning, tvingande till sexuella handlingar du inte är bekväm med.
-Latent våld: Mannen har använt våld en enda gång och familjen är rädd för att detta kan upprepas och gör allt för att det inte kan ske. Han kan även själv påminna dem om saken minns ni vad som hände 8 april? Hotfulla uttryck, miner kan vara tecken.

Det här var en kort bakgrund för de kommande sakerna jag kommer att skriva. Imorgon blir det om
 hur barnens situation är i de här fallen.

Kommentarer

  1. Återigen lyfter du inte upp problemen som kvinnor utsätter män för! Är det jämställdhet att bara tala för kvinnornas sak?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar