Insändare i tidningarna imorgon angående Mariehamns ekonomi.

Stadens ekonomi är inte ansträngd så till den grad att vi måste spara en miljon euro på driften år 2012. Stadsstyrelsen bestämde att den sociala sektorn skulle visa hur man kan göra inbesparingar på  280.413 euro. "I första hand föreslås åtgärder som innebär ökad produktivitet, att producera samma service med mindre resurser.”(socialnämndens beslut  45 §, 22.03.2011). Detta låter fint på pappret men hur realistisk är det att spara ännu mer inom den sociala sektorn. Inom det sociala är det personalkostnaden som är den stora kostnaden därför leder alla inbesparingar till att mindre personal ska göra mer arbete utan att få mera betalt.
Jag jobbar själv inom barnomsorgen som föreståndare på Fritidshemmet Tärnan . Jag ser inte hur vi ska kunna spara dessa pengar utan att sänka kvaliteten på verksamheten. Inom barnomsorgen upplever personalen idag att arbetssituationen är stressig. På många ställen känner man att man måste sänka kraven på den pedagogiska verksamheten för att man inte hinner med. När barngrupperna inom Mariehamns stad blir allt större hinner personalen givetvis inte ge lika mycket tid till varje enskilt barn. Den här situationen medför på sikt att arbetsglädjen försvinner hos personalen och att dagis och fritidshem , om sparkraven går igenom, blir mer av en förvaringsplats.
Skolnämnden skall spara 265.000 euro. I en skolas budget är ca 70 procent av budgeten personalkostnader. Räknar man krasst så är 70 procent  av 265.000, 185.500 som skall sparas på personalkostnaderna. Detta kommer naturligtvis att försämra undervisningens kvalitet. En av de viktigaste sakerna i en skola är att eleverna får arbeta i små grupper. Då får varje eleven den hjälp som behövs.
För skolans del vill jag dessutom ta upp en annan sak. Jag har skrivit ett initiativ till stadsstyrelsen och uppmanat skolnämnden att se till att det verkligen finns två stycken skolpsykologer och en kurator i arbete. Det är länge sedan detta var en verklighet. Skolpsykologerna skall koncentrera sin tid på de yngre skolbarnen så att skolstarten blir den bästa tänkbara. Genom att åtgärder sätts in i så god tid som möjligt förbättras skolbarnens chanser att klara av sin skolgång på ett positivt sätt. Kuratorn skall koncentrera sin tid på skoleleverna i högstadiet.
Den besparing jag ser att man kan göra utan att skada skolan och omsorgen är att sänka internhyran till Tekniska verken. Jag tror inte att vi som bor i Mariehamn vill spara direkt på skola och omsorg. Barnen är de som på sikt skall bygga vårt samhälle och då ser jag inte varför vi skulle vilja göra inbesparingar på dem!

Kommentarer