Första maj tal

Det var en fantastisk dag utanför sittkoff idag. Dunders dansare var otroligt duktiga och jag hoppas verkligen att hon kan fortsätta med sina dansgrupper för det är viktigt för ungdomarna!

Här är mitt tal:
Åland har över 4000 hyreslägenheter och vi måste kämpa tillsammans mot de allt högre hyrorna och att landskapsregeringen skall förbättra den nuvarande hyreslagen.


För vem är Hyran ett problem på Åland? I första hand är det studerande, pensionärer och ensamstående föräldrar som drabbas av den höga hyresnivån på Åland.


Ensamstående föräldrar har det väldigt tufft med nuvarande hyresnivå. År 2004 var över 45% av dessa under fattigdomsgränsen? Många av dessa kommer just över gränsen efter barnbidrag, underhållsbidrag/stöd,bostadsbidrag och utkomststöd. De här personerna har det kämpigt redan och risken att barnen och deras skolgång blir lidande av den ekonomiska situationen är stor.
När vi talar om barns och ungdomars skolgång så börjar det bli en klasskillnads fråga att ha råd med studier! Med tanke på det låga bostadsbidraget på 209 euro,studiestöd 312euro och 360euro i studielån per månad vilket sammanlagt blir 881 euro. Det vill säga 39 euro under den relativa fattigdomsgränsen. Den här summan måste vara indexbaserad och alltid nå upp till Ålands fattigdomsgräns!
Pensionärerna har det väldigt tufft, med garantipensionen kommer man upp till 685 euro per månad. Den garantipensionen måste vara lika hög som fattigdomsgränsen 920 euro per månad och även den indexbaserad!

För dessa grupper och många andra är hyresfrågan en väldigt viktig fråga och en fråga vi måste driva!
Tillsammans är vi starka!

Kommentarer