Vindkraftverk Vs kärnkraft

P.g.a kärnkraftsolyckan i Japan så talar man nu väldigt mycket om andra förnyelsebara källor. Jag skall ju erkänna att jag var väldigt emot vindkraftverk och speciellt platsen vid båtskär när dessa skulle byggas. Tyvärr som den normale "gemene" ålänningen av egoistiska skäl. Jag var säker på att det skulle störa den underbara vy söderut jag hade från Askö. Var dessutom nervös för att jag skulle bli störd av ljudnivån från dem. Direkt när jag såg dem uppe insåg jag att de för min del inte alls störde vyn söderut. De är målade diskret blåare och blåare ju högre upp på dem man ser. Ljudnivån är fullständigt omöjlig att snappa upp, när det blåser så pass mycket så att de är igång (vilket det näst intill alltid gör därute) så finns det inte en chans att man hör dem, då det dränks i vågskvalpet mot klipporna. Jag kan inte ens säga att man blir nämnvärt störd ens när man är på öarna av  Konrad, Donatus, Leo, Trefanten, Anna och Wendla som de heter.
De skapade tillsammans år 2010:  37614 MWh. Ålands totalbehov av el var år 2010: 300274 MWh bägge siffrorna enligt Ålands Vindenergi Andelslag. Dessa sex vindkraftverk stod för ca 10% av det totala behovet av el.
Åland är en idealisk plats för vindkraftverk, så jag hoppas verkligen att den satsningen fortsätter. Det vi ändå måste ha i beaktande är att vi antagligen behöver kabeln till Finland för att göra någonting vettigt av elproduktionen när vi producerar som mest. Det är fortfarande väldigt svårt att lagra vindkraft. Dessutom är det fortfarande så att under extrem kyla som det var nu och då i år, klarar vi oss inte utan komplement, tyvärr i nuläget kärnkraft. Rent generellt så är vindkraften så pass "ojämn" att vi måste ha komplimenterande energikällor för att skapa ett jämnt flöde. Dock skall vi stödja all forskning om nya miljövänligare energikällor. För att vi har kärnkraftverk så får vi inte nöja oss med det, utan försöka hitta andra vägar till än mer miljövänlig energipolitik.
Allt från miljövänligare hus, bilar, båtar och annat liknande.
Ett stort problem här på Åland att få människor och politiker att ta det steget är rederinäringen. I miljöutredningen från år 2006 ( Miljöredovisningen ) Kommer det klart och tydligt fram att fartygen står för överlägset mest utsläpp i staden.  Dock får vi ju heller inte glömma hur mycket de ger vårat åländska samhälle i hotellnätter etc.

Co2 utsläpp i staden år 2006 kg/invånare.
Från färjorna i stadens hamn: 2499,0
Energiförbrukning i stadens fastigheter: 532,0
Bränsleförbrukning i stadens fordon: 22,3
Exempelvis Viking Line och de andra rederierna har nu börjat tänka på dessa frågor, men det är långt kvar för att gemene man skall känna att han eller hon kan göra så mycket för miljön. Vi politiker/tjänstemän och medmänniskor måste se till att vi alla kämpar åt samma håll, för att göra energin så miljövänlig som möjligt! Det är trots allt för vår vackra natur som turisterna (färjorna) kommer hit!

Kommentarer