Det blir bättre

TV3och rädda barnen har verkligen lyckats med sitt nya program, det blir bättre. Programmet bygger på talet Joel Burns höll med temat "det blir bättre" från oktober 2010. Synd bara att programmet sänds lite för sent för att lågstadieelever också skall kunna se det. Tyvärr är det ju så att vi människor förstår/bryr sig betydligt mer om den mobbade är en som nu är "kändis" eller någon man känner.
Det blir bättre
Rädda barnen
Hur ser det då ut i de åländska skolorna? Om jag först går tillbaka till när jag själv gick i skola. I Ytternäs var det väldigt hårt uttalat att man inte fick mobba någon och inne på lektionerna så fanns det nästan inte alls i min klass. Ser man däremot hur det såg ut när inte läraren eller någon vuxen var i barnens omedelbara närhet så var det  en hel del mobbning. När vi kom upp till högstadie (Övernäs skola) så var det extremt mycket mobbning. Att vi var i tonåren var säkert en bidragande orsak, möjligtvis att vi slogs ihop från två skolor så att eleverna återigen måste visa vilken plats, "status" man skulle ha i klassen och skolan.
Jag tror att de viktigaste sakerna för att få mobbningen så liten som möjligt i skolan (det är en utopi att tro att vi får bort den helt) är att lärarna är ute på rasterna. Vuxna måste hela tiden finnas på skolgården och i tillräckligt antal jämfört med eleverna. Att man redan när barnen börjar ettan pratar och diskuterar mobbning, etik och moral med barnen. Rektorer eller lärare får inte blunda för problemen och anse att man gör tillräckligt för att man har gjort en mobbningsplan i skolan. Föräldrarna måste hålla samma mobbning, etik och moral diskussion hemma med barnen. Dessutom så måste skolan ha en bra kontakt med föräldrarna och givetvis vice versa så att man som förälder/lärare vet vad som pågår på "fritiden och i skolan. Skolpsykologer och kuratorer måste finnas att tillgå i skolorna om problemen redan uppstått!
Jag vet att mobbningen finns kvar i de Åländska skolorna ännu, men om man inte blundar för problemen och följer punkterna nämnda ovan så hoppas jag att färre skall behöva växa upp så som Jonas Gardell, "Kalle", "Pelle" eller vad det utsatta barnet nu heter.

Kommentarer