Kämpa för Lärarnas, Assistenternas, Sjukskötarnas, Närvårdarnas, Barnskötarnas och framförallt Barnens och de äldres skull!

Sparåtgärderna inom staden är en felsatsning i det långa loppet. Nu skall man spara 280.000 euro inom den sociala sektorn (social nämnden). Inom barnomsorgen är det just nu överinskrivningar på dagis och de senaste åren har det på höstarna blivit vikariestopp. Det här rimmar illa med IFAS-projektet inom Mariehamns stad för att sänka sjukfrånvaron. Osäkerheten i arbetssituationen och mera jobb (fler barn per anställd) gör att vi kommer till en ohållbar situation för de anställda. I äldreomsorgen står vi inför stora förändringar iom nybyggnaden och renoveringen av trobergshemmet. Där skapas också en osäkerhet med nedskärningarna i den sociala budgeten. Blir det färre personal per klient? Kommer man att kunna ta vikarier när folk är sjuka eller finns det ingen budget till det? Kommer man faktiskt att redan nästa år slippa betala straffavgifter till ÅHS för platser på Gullåsen? Osäkerheten som många av de här frågorna frambringar hos personalen gör att arbetsgruppen får en allt högre psykisk press på sig.
I Mariehamns skolor skall det sparas mellan 80.000-100.000 euro per skola och alla som tittat på skolors budget vet att ca 75% av den är löner för städ- köks-personal, lärare och assistenter. Här blir en osäkerhet för dessa arbetsgrupper och dessutom hos föräldrarna till eleverna över vad som skall hända.

Vill faktiskt Mariehamns invånare spara på barn, de äldre och andra svagare grupper? Jag anser att vi skulle behöva antingen höja skatten med 0.5 % i tre års tid eller fundera på om vi faktiskt skall ha den investeringstakt som vi nu har i staden? Med bl.a hamnen, Trobergshemmet, Övernässkola, horelliområdet och lillängen på vår investerings lista kommer vi att gå mot ohälsosamt höga lån per invånare om vi inte bestämmer oss för något av dessa alternativ. För vi Mariehamnare vill väl inte ha en sämre äldreomsorg, barnomsorg eller skola?
Att spara på barn och ungdomar brukar i de flesta fall leda till en merkostnad i slutändan!

Kommentarer