Initiativ angående Mariehamns stads skolor.

Initiativ angående Mariehamns stads skolor.
Barnen i Mariehamn skall ha de bästa förutsättningarna för en bra skolgång.
Jag anser att den rådande situationen beträffande skolpsykologer är alarmerande eftersom barnen i stadens skolor inte får den hjälp de är i behov av. På pappret ser det ganska bra ut men i praktiken saknar skolorna idag helt och hållet skolpsykolog. Detta är oacceptabelt och måste åtgärdas omgående. Skolbarnen exempelvis i södra Ålands skoldistrikt har det i detta avseende bättre ställt än mariehamnsbarnen. 
Skolnämnden måste se till att det verkligen finns två stycken skolpsykologer och en kurator anställda. Det är nu länge sedan detta var en verklighet. Skolpsykologerna skall koncentrera sin tid på de yngre skolbarnen så att skolstarten blir den bästa tänkbara. Genom att åtgärder sätts i så god tid förbättras skolbarnens möjligheter att klara av sin skolgång på ett positivt sätt. Kuratorn skall koncentrera sin tid på skoleleverna i högstadiet.
Staden måste mera aktivt rekrytera skolpsykolog och kurator genom att göra det intressant både ekonomiskt och arbetsmässigt att jobba inom stadens skolförvaltning. 
                                                                                                                Henrik Löthman
Detta initiativ är idag skickat till Stadsstyrelsen, Ålands radio, Nya Åland och Ålandstidningen.
Egentligen skall det i Mariehamn finnas en 65% och en 100 % tjänst som skolpsykologer. Pga Moderskapsledighet och sjukskrivning har det inte funnits det sedan slutet av vårterminen 2010. Detta tycker jag att är oacceptabelt för våra barns skull. Dessa tjänster är absolut nödvändiga att är tillsatta hela tiden. Det är självklart att man skall kunna vara sjukskriven och moderskapsledig, men då måste man se till att så fort som möjligt hitta vikarier till dessa. Om det är svårt att få tag på människor som är villiga att ta dessa tjänster måste man kunna locka med högre lön. Barnen i Mariehamn skall inte lida pga detta!
    

Kommentarer