Tärnans olympiska spel!

Jag jobbar som föreståndare på fritidshemmet Tärnan. Jag och Jette Timgren kom förra året på att vi också skulle ha olympiska spel när det var vinter-OS i Vancouver . Den här idén blev otroligt lyckad och vi i arbetslaget gjorde ett otroligt bra arbete med detta och barnen gjorde det om möjligt ännu bättre! Så pass bra att barnen övertalade oss att vi skulle göra det varje år. Vi var väldigt skeptiska till detta, dels av den hjälp vi fick av massmedia att lyfta fram OS som något stort och helt enkelt av farhågan att göra det sämre den här gången.
Förra året så tävlade vi i "äventyrs" skridskobana, ishockey, skidning+stafett , skidskytte och rodel (pulkåkning). Vi hade fyra länder som barnen för varje idrott lottades att tillhöra. Länderna förra året var Finland, Sverige, Norge och Kanada. Vi valde de bästa nordiska vinternationerna och Kanada för att de var värdland. I år så blev det istället Finland, Sverige, Norge och Lettland. Valet av Lettland är för att det började en ny kille hos oss från Lettland den tionde januari. Vi lär dem under spelets gång lite enkla saker om de olika länderna och i år så spelar vi nationalsångerna för de "nationer" som vinner. Förstås har inte alla barnen kanske ett lika stort intresse av idrott. Därför lyfter vi fram vikten av funktionärer, publik och massmedia. (De tar bilder och skriver en tidning under spelens gång) Ändå så brukar alltid någon idrott passa barnen och efter att de ser hur kul barnen har som "tävlar" brukar de efter första dagen ändra sig och vilja vara med. Ettorna och tvåorna tävlar i olika klasser och även tjejerna och killarna. Förra året hade vi tur att många av ettorna och tjejerna var bland de bästa totalt och de nämner vi extra för att lyfta självförtroendet på tjejerna och ettorna.
Det viktigaste i det här är att barnen lär sig och har kul med vintersporter och framför allt, man lär sig att det är gemenskapen som är det viktigaste med att tävla!

Kommentarer