Filmer om att vara annorlunda.

Frågar man människor om sådana filmer nämns Forrest gump och Rain man direkt. Dessa filmer är lysande och de filmer inom genren som fått mest uppmärksamhet. Ändå anser jag att det finns åtminstone tre filmer som är minst lika bra.
"I am Sam"  är en film från 2001. Sean Penn är lysande när han spelar en förstånds handikappad pappa. Här tas problematiken upp när man redan som åtta åring märker att man är mer intelligent än sina föräldrar. Hur man försöker dölja det. Kärleken som ändå finns där tillsammans med problematiken gör det här till en lysande film.

"The black balloon" (2008) är en film om familjeproblematiken för föräldrar och speciellt syskon till handikappade. Här ser man kärleken syskon emellan, problemen att stå för att man har ett handikappat syskon och hur man i väldigt tidig ålder behöver ta ett stort ansvar. En film som alla med handikappade syskon skulle behöva se och även föräldrar som har flera barn varav ett eller flera är handikappade.

"Adam" (2009) är en film om aspergers syndrom. Filmen är väldigt gripande och en film som jag rekommenderar att man ser om man känner någon med diagnosen. De har på ett väldigt bra sätt tagit upp olika saker som kan vara ett problem när man har diagnosen.
I verkligheten så finns det nu företag åtminstone i Sverige, Danmark och Norge där man bara anställer människor med Aspergers syndrom. Exempel på detta är left is right från Kristinehamn och Specialisterne  från Danmark. De ser fördelarna i diagnosen istället för problemen. Personerna med diagnosen går i många fall helt in 110% i sitt arbete, till skillnad från oss andra som i bästa fall ger 70-80% av oss själva till arbetet. Det är verkligen en intressant arbets idé och man skulle hoppas att arbetslivet överlag skulle se över sätt att införliva alla i arbetslivet. Jag tror stenhårt på att man kan hitta någonting för alla att göra på arbetsmarknaden!

Kommer ni på filmer jag glömt får ni väldigt gärna kommentera och rekommendera nya åt mig!

Kommentarer

  1. Hejsan, Radio är också en film i samma genre som är riktigt bra!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar