BSPC, Fullmäktige, LKU, Sjukdomskostnadsavdraget och seminariet Barnhjärnans utveckling, digitala vanor och psykisk ohälsa bland barn och unga.


 
I söndags reste vi till Helsingør för BSPC konferensen. Det var väldigt många bra föreläsare bla: 

The Speaker of the Danish Parliament, Denmark Søren Gade

Vice-Prime Minister and Minister of Defence, Denmark Troels Lund Poulsen

Minister for Foreign Affairs Denmark Lars Løkke Rasmussen

Ministry for Civil Defence, Sweden Carl-Oskar Bohlin, Minister for Civil Defence

Ministry for Foreign Affairs, Finland Pekka Haavisto, former Minister for Foreign Affairs

Ministry for Foreign Affairs, Norway Kjell Kristian Egge, International Law Adviser

Flemming Splidsboel, Senior Researcher, Danish Institute for international Studies (DIIS)

Rasmus Dahlberg, Researcher, Royal Danish Defence College

Jette Bredahl Jacobsen, Professor and Vice-Chair for the European Scientific Board on Climate Change

Eva Jensen, European Environment Agency

Stiig Markager, Professor, Aarhus University

Karen Marie Sandgren, Owner & Strategic Advisor of Nordic Energy Connection

Säkerhetsläget, havsmiljö och energiförsörjning låg det huvudsakliga fokuset på. Det här var den första liknande konferensen för mig och samsynen som fanns över både partigränser och landsgränser i just dessa frågor var förvånande och imponerande. De kontakter som man fick med andra politiker kommer att vara till nytta för ens egen del men också med all säkerhet även för Ålands del. 

Alfons Röblom tog över som president och nästa år kommer konferensen att hållas här på Åland. Vilket kommer att bli mycket intressant att planera och vara med om. 

– BSPC ger Åland goda möjligheter att påverka politiken i Östersjöområdet. Under ordförandeskapet ska vi lyfta vikten av gemensamma lösningar på gemensamma utmaningar med fokus på miljö- och klimatpolitik, energiproduktion och säkerhet, säger Alfons Röblom.  https://www.lagtinget.ax/nyheter/roblom-utsedd-bspc-president

Det här medförde även att jag tyvärr missade stadsfullmäktige i Mariehamn, men besluten som togs blev mycket bra och precis som vi Socialdemokrater ville.



-Ändring av stadsplanen för stadsdelen Vreten, kvarter 3, tomterna 19, 20 och 22, samt tomtindelning för stadsdelen Vreten, kvarter 3, tomt 23 (Stplnr 1156) godkändes vilket betyder att Folkhälsans nya projekt kan byggas. Det är verkligen bra för de äldre i vår stad, för de yngre i vår stad och för de arbeten som bygget kommer att ge. Stort tack till Folkhälsan!

-Anhållan om tilläggsanslag i investeringsbudgeten för IOT-plattform. Det här möjliggör en helt annan styrning, dokumentation och uppföljning inom staden som med all säkerhet kommer att leda till både lägre kostnader som bättre servicenivåer. 

-Anhållan om tilläggsanslag för ombyggnation av bibliotekets nedre våning. En ny och mycket bra satsning på att dels få ett än mer levande bibliotek och hitta de ungdomar som nu inte kommer till våra ungdomsverksamheter. Jag tror mycket på den här idén och ska följa den med spänning. 

-Anhållan om tilläggsanslag för ombyggnationer vid Trobergshemmet. Det här talade vi om redan när jag satt som ersättare i äldrenämnden och i stadsstyrelsen förra mandatperioden. Dagverksamheten kan på så sätt utvecklas och fler äldre få hjälp och tillgång till den. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen när bygget tar fart. 

I torsdags hade vi möte i lag- och kulturutskottet och skrev klart våra svar gällande den Kulturpolitiska strategin med handlingsplaner 2024-2030 och gällande Åländsk referensram för examina och övriga samlade kompetenser (AxQF). Vi har också snabbt tittat och pratat om hur vi ska behandla de motioner som just nu ligger hos oss. 

 En rekommendation för er som läser är att gå in på lagtingets hemsida:  https://www.lagtinget.ax/ för att där hittar ni både vilka ärenden som tas upp just nu i Plenum, men även vad Lag- och kulturutskottet, Social- och miljöutskottet och Finans- och näringsutskottet tar upp. Längst ner på hemsidan hittar ni de olika utskotten och när ni trycker på dem så finner ni vad de arbetar med. 


Fredagen började med ett kort möte om Slopande av sjukdomskostnadsavdraget. Det är en väldigt svår fråga som jag kommer att återkomma närmare till under nästa vecka, men från partiets sida har vi hela tiden tydligt påtalat att liknande skatteavdrag ej är ett bra sätt att lösa sociala orättvisor. Däremot är målsättningen den att människor som har det tufft på olika sätt (ekonomiskt/psykiskt) ej får bli lidande av detta. Vi har också ett medlemsmöte i Socialdemokraterna nu på söndag  om frågan i lagtinget 18-20 som jag hoppas att ni inom partiet kommer till.



Resten av dagen gick seminariet Barnhjärnans utveckling, digitala vanor och psykisk ohälsa bland barn och unga. Ett mycket intressant seminarium där vi fick höra senior professor i barnmedicin Hugo Lagercrantz, Maarten Sengers (Ålands landskapsregering) & Tanja Rönnberg (Rädda Barnen). Det är alltid väldigt trevligt att höra Sengers och Rönnberg och Hugo Lagercrantz var också en trevlig ny bekantskap. Roligt var också att det var så många och lyssnade på föreläsningen, även om det tyvärr är så som det varit de 20 år jag arbetat med barn, att det inte var särdeles många politiker på plats. 


Frågan är enligt mig ganska enkel, vi vuxna måste ta ett större ansvar och framförallt själva se oss som förebilder och minska vårt eget skärmanvändande. Vi vuxna är minst lika dåliga på att låta bli våra skärmar när vi sitter på möten, står i kö till något, umgås med vänner m.m. Den ändringen behöver göras först och efter att den är gjord kan vi arbeta med våra barn och ungdomar. Vi ska också komma ihåg att för en del (oftast elever med NPF diagnoser) kan skärmen vara din enda tillgång till vänner (som till exempel) bor i ett annat land etc. Det är också här de kan känna lugn, då den ”verkliga världen” skrämmer dem. Därför är det inte helt lätt att bestämma om till exempel mobilfria skolor. Nackdelen med dem är enligt mig följande: De elever som ej har någon hemma som lär dem fördelarna med att t.ex ha en ”ordbok”, miniräknare eller ”uppslagsverk” i fickan. Många med mig kommer säkert ihåg när lärarna i högstadiet talade om att vi aldrig kommer att ha en miniräknare i fickan eller att vi måste kunna räkna statistik eller annat för hand ifall det blir strömavbrott på arbetet etc. Nu har vi alla dessa hjälpmedel till hands och då är det viktigt att vi kan använda oss utav dem. På samma sätt behöver man också lära sig hur man beter sig på socialamedier etc i skolan. 

Detta och för våra NPF elevers skull anser jag att skolorna ska vara utan mobiltelefoner upp till och med årskurs 6 (eleverna får ha dem med, men på ljudlöst och i väskan så de ej störs av notiserna som kommer). Här ska det kunna finnas undantag för tex diabeteseleven som mäter sitt blodsocker och sänder resultaten via telefon till sina föräldrar och andra elever som pga olika saker behöver det. I högstadiet ska alla lärare samla upp telefonerna innan lektionen börjar OM det underlättar undervisningen. Behövs telefonerna av någon anledning under lektionen så får de givetvis använda den. På rasterna får eleverna ha telefonerna om de sköter de på ett bra sätt. Dvs inte filmar varandra eller lägger ut elaka saker. Håller eleverna inte detta så ska de bli av med telefonerna resten av dagen (förstås beroende på hur allvarlig situationen varit). Den tilliten till lärare måste vi ha och den bör respekteras av elever och vårdnadshavare. 

Kommentarer