Tärnan pressas in i skolan av stadens dåliga ekonomi.


Jag är egentligen inte förvånad över förslaget att Tärnan skall in under skolans tak. Direkt när vi flyttades under bildningsnämnden trodde jag förslaget skulle bli verklighet inom kort.
Varför? Jo de andra fritidshemmen i Mariehamn ligger i skolbyggnaderna och givetvis det hårda trycket på barnomsorgsplatser i södra staden.

Syftet med Tärnan
Det viktigaste med Tärnan har varit att skapa en  hemlik miljö för barnen och förbereda dem på att  klara sig själva då de börjar trean och måste vara ensamma hemma. De har lärt sig göra enkla nyttiga mellanmål som vårt Tärnan bröd. Barnen har bokstavligen bytt miljö och lägger stor vikt på att skilja mellan Skolan och deras "fritid" på Tärnan. Det är ju också det här som föräldrarna betalar för. De som betalar mest för verksamheten betalar 165,60 euro per månad för deras barns fritid hos oss. Man behöver heller inte tjäna mycket för att hamna på maxtaxa. Avgiftsberäkning på fritidshem.
Hur man än bygger om inne i skolan så är dessa frågor inte möjliga att ordna om man flyttar oss. Skolan har ett storkök och där får inte barn vara med och laga mat. När man inte förflyttar sig från skolan så finns inte möjligheten att det känns som ett hem, speciellt om det är en gymnastiksal som man flyttas in i.

Verksamheten
Vår verksamhet har under många årtionden varit ett ställe som det gjorts studiebesök till av Socialalinjen, Vårdinstitutet, skolor i Finland och Sverige. Alla har varit väldigt imponerade av vår verksamhet. När Barnomsorgen gjorde sin IIP certifiering så var bolaget ASTEVA och gjorde certifieringen och de var väldigt imponerade över vår verksamhet. Nu har den redan naggats i kanten när man har dragit ner på antalet personal och gör man den här inflyttningen i skolans lokaler så är sagan all för den verksamhet som vi som arbetat på fritidshemmet Tärnan varit så stolta över och som ni som brukare varit väldigt nöjda med. Det finns en uppenbar risk att det blir en förvaringsplats för barnen.

Ombyggnation av skolan
För att Tärnan skall kunna komma in i skolan behöver vi att de bygger 65 platser invändigt för våra barn där de kan ha sina saker. Vi behöver fönster till alla rum som man renoverar, tjejernas och killarnas omklädningsrum, gymnastikförråd och gymnastiksal. Det är inte möjligt att bygga fönster till andra rum än killarnas omklädningsrum östra väggen, gymnastiksalens östra vägg och halva norrväggen i gymnastiksalen. Alla andra väggar är innerväggar i skolan. Dessutom är det sex meter till tak i salen så det måste på ett tak om det skall kunna bli en vettig ljudnivå. Omklädningsrummen måste totalrenoveras för de är helkaklade alternativt betongväggar och det går inte att ha det så kargt på ett fritidshem. Denna ombyggnation kommer inte att bli billig.

Problem för skolan
Från skolans sida så tappar de sin gymnastiksal som är deras enda gemensamma samlingspunkt i skolan, samt var de skall förvara gymnastikredskapen vid baltichallen,där måste förråd byggas. Det betyder stora problem för morgonsamlingar, stormöten, övningar till avslutningar m.m.
Man kommer även att ha problem med att forsla barnen mellan baltichallen (där de kommer att ha gymnastik) fram och tillbaka mellan klassrummen. Speciellt de små barnen kanske stannar och plockar blommor eller liknande på väggen till och från gymnastiken. Det gör att gymnastiktimmen blir onödigt kort eller att timmen efter blir kortare när läraren får vänta på att eleverna skall komma tillbaka från gymnastiken. Man brukar både före julspel och sommaravslutning ha ganska mycket sångövningar och repetitioner före avslutningarna och det kommer också att försvåras då uthyrningsgraden i Baltichallen är väldigt hög under höst/vinter/vår. Dessutom hyrs gymnastiksalen i Ytternäs ut till Zumba, Hem och skola dans och röris m.m. Jag tränar ett av IFKs juniorlag och vet hur svårt det är att få tider i Baltichallen så dessa evenemang måste man sluta med.

Ombyggnation av Tärnan
På fritidshemmet Tärnan är det ganska mycket som också måste göras om. Vi har så kalla golv hos oss att ÅMHM tidigare tänkt pricka oss för det, men pga att våra barn är äldre och har tofflor på sig inomhus har vi sluppit det. De här korten tog jag idag efter att jag varit på jobb en timme och hade haft igång lamporna och fem stycken barn hade rört sig i lokalen. På bilden nedan ser ni vad klockan är och att termometern ligger på golvet mitt i rummet.
På den här bilden ser man att graderna på golvet är mellan tolv och tretton grader i mitten av maj mitt i rummet. Tärnan är uppvärmt med direkt el även om jag försökte ändra det till fjärrvärme nätet när vi äntligen tog bort barackerna och byggde den andra delen av huset "på ritkigt". Det kunde man inte göra för det kostade pengar... OM det skall kunna sitta små barn och leka på våra golv måste man ta bort mattorna och sätta golvvärme i alla rum och nya golv på hela Tärnan. Dessutom så måste en dagisgård vara inhägnad vilket gör att man måste bygga staket runt hela Tärnan.  
Det finns säkert mycket jag glömt att räkna upp av kostnader, men bara det här paketet blir inte billigt. Alla partier i Mariehamn gick till val med att man ville bygga ett nytt dagis i södra staden och nu skall det bli väldigt intressant att se vilka partier som kommer att hålla det vallöftet. Jag förstår att det ekonomiska läget i staden är hårt pressat men det är väl ändå inte på barnen vi skall spara?
Om partierna inte vill hålla sina vallöften till de som röstat på dem så har jag ett annat förslag:<

Mitt förslag: Köp skolstigen 1 av omsorgsförbundet.

 Skolstigen "streetview"  På den här kan ni som är obekanta titta vilken stor gård som hör till och hur nära blåkråkan (dagiset i den vita byalagsgården) och blåbäret (dagiset längst ner på skolstigen till höger är. Algot Niska och hans fru byggde det här huset som var pensionat "Lövstrand" i många år. Ni som känner mig vet att jag är uppvuxen i det här huset och är väl insatt i hur huset är byggt.

Nu är det Ålands Omsorgsförbund som skall sälja det och har det budgeterat för 300.000 euro i sin budget. Högst antagligen kommer det att säljas och rivas för att bli radhus lägenheter. Det här motsätter sig de som bor runt huset och som behövt anpassa sina hus efter det här karakteristiska huset. Huset är i två boningsplan vardera på ca 175 m2 och har dessutom ett sovloft på tredje våningen och en lite över 100 m2 stor renoverad källare. Huset är isolerat med 30 cm obruten isolering i Ytterväggar, 40-50 cm i tak och välisolerat golv. Det här gjorde att när vi bodde fyra personer så var det ca 4m3 olja som gick per år. Skulle man nu byta till bergsvärme på huset skulle det bli driftsmässigt väldigt förmånligt och förmodligen billigare än Tärnans drift. Till på det skulle man ha bra förrådsutrymmen och tvättstuga i källaren och en fantastisk gård. Klart skulle man behöva sätta staket runt gården och ändra om de två badrummen och bastun till mindre toaletter och handfat, men efter det skulle man ha väldigt fina rum att driva sin verksamhet i. Om jag gissar skulle detta bli till en kostnad mindre än 500.000 euro och då skulle man ha billigare driftskostnader än på Tärnan, samarbetsvinster med de två andra dagisarna, skapat ett "dagiscentrum" i södra staden och INTE förstört två väl fungerande verksamheter i/vid Ytternäs skola (Tärnan och Ytternäs gymnastiksal). Dessutom sparat ca 2000000(nybyggnation av dagis)-500000 (skolstigen med renovering)=1500000 euro. Därtill har man sparat ett av de vackrare trähusen i Mariehamns stad!

Sist vill jag avsluta med att säga att jag har blivit väldigt glad över det engagemang som den här frågan har väckt. Jag undrar vilken dag jag suttit så mycket i telefon, blivit stoppad på stan och svarat på mejl angående den här frågan. Fortsätt våga visa engagemang för hur ni vill att era barn och andras barn skall växa upp i vår stad!


Kommentarer

  1. Bra inlägg! Du borde sända det till tidningarna som insändare. Med vänlig hälsning, förälder.

    SvaraRadera
  2. Håller med! Sättet man nu styr staden kommer att bli dyrare om fem-tio år när barnen fallit ur ramen. Det kommer att kosta samhället mycket mera men istället vill man få siffrorna att se bra ut på kort sikt!
    Fortsätt kämpa!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar