Mariehamns ekonomi och vikten att bibehålla servicen för barn,ungdomar, sjuka och de äldre.

Det är med en stor oro och osäkerhet som brukarna, allmänheten och politikerna närmar sig budgetarbetet inom Mariehamn. På många håll vill man så långt det bara går hålla sig ifrån skattehöjningar och istället sänka servicenivån inom Mariehamn alternativt höja avgifterna. Jag tror garanterat att man måste sänka utgifterna inom Mariehamn men antagligen även höja skatten.
Att höja avgifterna slår hårt mot speciellt medelinkomsttagarna som betalar högsta avgiften på tex dagis trots att de kanske har ett stort bostadslån och ganska lite pengar att röra sig med per månad. Jag har sagt det tidigare och säger det igen, man borde ändra för att komma upp i maxtaxa borde man  tjäna betydligt mer pengar än som det är nu. Dessutom borde bostadslånens amortering räknas bort från ens inkomst när man räknar ut vad som skall betalas. Förstås inte lyxlån (bil, båt, stuga,etc) eller vad man  betalar i ränta.
En annan orsak är ju den att det helt enkelt är omöjligt att betala det som skola, dagis och äldreomsorg på "riktigt" kostar.
Skall man betala vad det faktiskt kostar är detta siffrorna från Mariehamns stads bokslut 2011.
a) dagis: 9787 på ett år dvs : 815,60 euro i månaden.
b) lågstadie skola 8872 på ett år dvs: 739,30 euro i månaden.

c) äldreomsorg (trobergshemmet) 183 euro per dygn dvs: 5490 euro i månaden
Jag är ganska säker på att de allra flesta av oss inte vill eller kan betala vad dessa saker faktiskt kostar. Dessutom så skulle detta skapa otroliga klasskillnader.
Det kan inte sparas mera på barn, ungdomar, äldre eller specialomsorg. Personalen inom dessa områden vrider ut och in på sig för att räcka till och tyvärr hör man alltför många som inte mår bra av det vilket i slutändan betyder att kvalitén på deras jobb blir sämre.
En annan av orsakerna varför vi inte får försämra dessa områden är att Åland är i stort behov av inflyttning. Vi har stora årskullar som nu går i pension och vi måste hitta kompetent folk att ersätta dessa med. Vi behöver dessutom flera skattebetalare till Åland för att klara utmaningarna vi har framför oss. Varför skall folk flytta till Åland? För att det finns utmanande jobb på Åland? Troligtvis inte för det finns ett betydligt bredare utbud  runt omkring oss. Många har tidigare bott "hemifrån" och gjort karriär utomlands för att sedan flyttat hem till Åland för en säker barnuppväxt med fina dagis och bra skolor. För tillfället så är föräldraledigheten (främst för papporna) bättre  i Sverige och dagis är nu betydligt billigare i Sverige än på Åland. Tidigare ville många ålänningar ändå flytta hem tills barnen började dagis för att det åtminstone under 90-talet och 2000 talet varit en avsevärd klasskillnad mellan dessa. Drar vi ner mer på personaltätheten och dagisarnas budget har vi inte den skillnaden längre. Då flyttar barnfamiljerna "hem" först tills skolstart, förutsatt att vi inte tänker dra ner på pengarna inom skolan också. Klasserna måste vara små och det måste finnas resurser att sätta in när det uppstår problem (och helst innan) med hjälp av speciallärare, kuratorer, assistenter och skolpsykologer.Allmänheten vet att det inte går att spara in pengar på barn utan att det får stora ekonomiska och sociala konsekvenser  längre fram.
Vi är nu snubblande nära att göra om alla misstag som Sverige gjorde för 15 år sedan då man byggde större och större enheter för att driften skulle bli billigare. Nu har det kommit ut flertalet undersökningar som visar att det sist och slutligen blev dyrare och i värsta fall har man "förstört" en generation innan man kommer till den insikten.
Det är klart att vi skall spara pengar också någonstans i Stadens budget. Vi måste se hur vi värmer upp alla lokaler inom Mariehamns stad, titta hur mycket vi kan vinna på att gå över till LED lampor, solkraft och vindkraft. Kanske vi kunde ha färre ute och städa på våra gator, men istället fler sopkorgar och "byalagsmöten" där gatan eller området städar upp närområdet precis som det var på 80-talet i Mariehamn. Jag tyckte åtminstone som barn att det stärkte gemenskapen mellan grannarna. Hur kan vi effektivisera våra vägbyggen och annat underhåll? Går mera av stadens lokaler att hyra ut när staden inte använder dem? Skolor? Dagis? Träningssalar? Fritidshem?
Jag kan inte lova att vi klarar detta utan en skattehöjning men jag kan lova att jag kommer att kämpa för att alla barn, ungdomar, äldre,svaga och utsatta skall ha det bra!
  Jag är öppen för allehanda förslag om ni har några tips och idéer som ni tror skall kunna spara pengar  så får ni gärna höra av er till mig!
Antingen här eller via mail:
 henrik.lothman@mariehamn.ax
 tel:0457-3261500
 facebook: Henrik "Löken" Löthman
 Vi skall tillsammans kämpa för att göra Mariehamn så trivsam som möjligt!



Kommentarer