Kvinnor och barn utsätts för våld på Åland del 3

Åland är ”fredens öar” men i hemmen på Åland är det lika litet fred som i övriga Finland. Vad kan vi då göra för att förbättra situationen för kvinnorna och barnen?
Det Åländska samhället har blivit allt hårdare, politiker går till personangrepp istället för att angripa den andres åsikter. Språket och respekten vi uppvisar på skolgården, träningarna, i butiken, ja i hela det åländska samhället är överlag hårdare. Svordomar är idag ett förstärkningsord både när något är bra eller dåligt. Barn och inte heller vuxna vet idag när det är tillfälle (ett måste) att visa respekt för andra. För att göra vårt samhälle mer jämställt och förhoppningsvis på sikt minimera våldet i samhället måste vi börja på gräsrotsnivå.
De här sakerna skall ske redan på dagis och i skola. Viktigast är förstås att man pratar om det i hemmen också, men i de fall där "våldet" redan är i hemmet så blir ju ansvaret på arbete,skola och dagis.
Jag har varit ersättare i jämställdhetsdelegationen med Vivan Nikula (även jobbat i jämställdhetskommittén i Mariehamn) och tycker att hon gjort ett väldigt bra jobb för jämställdheten och inom detta område lyfte hon tidigare upp problemet genom Eu projektet Operation kvinnofrid .
Att våga tala om våldet och vad det är och vad det innebär för varje person som blir utsatt är en bra början.  Det är inget problem som vi skall vara tysta inför och det är inget familjeproblem. Ansvaret sitter hos den som utför det och den personen behöver hjälp liksom de han utsatt för våld.
För oss som jobbar med barn och ungdomar är det viktigt att vi har kunskaper om våld och dess konsekvenser för att kunna förstå när en situation blir aktuell och ta ställning till vilka åtgärder som skall vidtas.Barnen måste få den hjälp de behöver, där finns fortsatt mycket att göra dels att få mamman att se barnens behov och dels få myndigheterna att se vad barnen varit utsatta för.
Vi måste alla fortsätta att utbilda oss angående kvinnor och barns utsatthet och vilken hjälp som behövs. Alla myndigheter som deltog i Projektet operation kvinnofrid bör hålla sig a jour i ämnet. Utbildning är ju en färskvara och därför bör alla fortsätta gå på utbildningar.
Vi vet alla hur påverkade vi blir när vi ser otäcka bilder på TV-nyheterna eller bilder i tidningar på barn och kvinnor som blir/blivit utsatta för fysisk och psykisk misshandel. Tyvärr är vi på Åland i många fall rädda för att se det som händer bakom hemmets lyckta dörrar, familjernas problem är deras ensak. En annan sak är att bara familjen utåt sett ser "bra" ut, så räcker det. Vi måste tillsammans i det åländska samhället visa att vi inte accepterar våld och istället dra nytta av den åländska "litenheten" för att få bort detta!

Gruppen inom "Alternativ til Vold"  är fortsatt aktiv och borde rekommenderas för varje man som polisen eller sjukvården möter. http://atv-stiftelsen.no/

Kommentarer

  1. Jag tycker att du missar en viktig punkt i frågan om våldsbrott på Åland: alkoholen. Varför nämner du inte en av de största bovarna till antalet våldtäkter?

    SvaraRadera
  2. Du nämner inte kvinnornas våld och beteende speciellt mycket. Betyder det att de är oskyldiga? dagens moderna samhälle, med kravprofiler, matkulturer och andra prioriteringar tror jag spelar många förhållanden ett spratt, vad tror du?

    /Fdp.

    SvaraRadera
  3. Henrik "Löken" Löthman1 juni 2011 kl. 09:30

    Nej du har alldeles rätt att kvinnor använder även de i vissa fall våld. Oftare psykiskt än fysiskt, men det är trots allt våld. Men det jag koncentrerade mig på i den här debatten var våldet mot kvinnor och barn och hur vi skulle göra deras värld bättre. Jag tog i den första artikeln upp vad våld var och det är ju helt klart att vårt samhälle i det stora hela går/har gått mot en hårdare attityd. Vi ser det redan på dagisgården och på skolgården. Det har blivit mer socialt accepterat på TV, i politiken, i hemmen, ja överallt att gå till hårdare personangrepp. Inte fysiskt, men psykiskt. Rent generellt visar vi mindre respekt mot varandra än vad som gjorts tidigare och på samma gång sätter vi våra egna behov i det främsta ledet. Jag anser att hela samhället skulle behöva förbättra sig inom detta område, men valde kvinnorna och barnen som utgångspunkt i detta fall. Och ser vi i par förhållanden är den psykiska mobbningens mörkertal oerhört stort, men man kan ändå med säkerhet säga att den drabbar kvinnor i större utsträckning än männen. Fysiskt våld är vanligt, men inte lika vanligt som den psykiska och även här drabbar den kvinnor (och barn) i större utsträckning än männen. Fråga gärna mera om du funderar ytterligare!

    SvaraRadera
  4. Henrik "Löken" Löthman1 juni 2011 kl. 09:35

    Du har alldeles rätt att alkoholen är en av de största bovarna i det åländska samhället gällande våld. Varför jag inte skrev om det är för att våld ändå finns i det åländska samhället och att jag inte vill skylla enkom på alkoholen i det fallet. Dessutom ville jag få er som läser att tänka till och fundera, vilket din kommentar visar.
    Jag tycker ändå att det är fel att påpeka att alkoholen är problemet, för det är det ju inte. Det är ju sättet vi dricker alkohol till en sådan berusningsgrad som är problemet!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar