Invigningen av Tärnan OS!

Idag hade vi OS invigning på fritidshemmet Tärnan. De senaste två vintrarna har vi haft Vinter OS, mycket för att barnen skall få pröva på olika vinteridrotter. Detta har blivit så populärt så att vi nu bestämt oss för att även ha sommar OS. Alla barnen väljer själva vilka grenar de är med i och vi peppar dem så mycket vi kan att ställa upp i de olika idrotterna. Vi har dessutom poängterat hur viktigt det är med publik, funktionärer och massmedia så att även de utan idrottsintresse skall tycka om det här evenemanget.Publiken fixar flaggor åt alla de deltagande länderna så att man ser vilka de hejar på. Här kommer samtidigt in att man bara hejar och uppmuntrar som publik, även om vuxna när de ser på hockey och fotboll inte alltid kommer ihåg detta.
Idottsgrenarna:
Måndag: Friidrott
Tisdag: Rullstolsstafett och koordninationsstafett
Onsdag: Fotboll
Torsdag: Innebandy
Fredag: Koddboll

Barnen skrev senast en väldigt fin OS tidning där de själva gjorde intervjuer, skrev upp vem som vann, tog bilder och renskrev tidningen. Den har legat framme sedan i vintras och varit väldigt populär att bläddra i både för föräldrarna och barnen.
Vi lär barnen också om OS historia, varför ringarna har de färger de har, var OS började och varför man läser OS eden. I år hade vi ett barn som kommer att delta i några av idrottsgrenarna att hålla i OS flaggan samtidigt som han svor OS-eden, precis som på "riktigt.
Vi väljer alltid ut fyra stycken länder som vi sedan lottar ut de olika deltagarna i. Dessa byts inför varje sport (och dag). Första gången vi hade OS var när det samtidigt var OS i Vancouver, vilket gjorde att vi valde Kanada, Sverige, Finland och Norge som våra länder. De nordiska länderna för att de varit framgångsrika i vinter OS plus att dessa länder är viktigast för ettor och tvåor att lära sig om. Andra gången vi hade OS var i våras och då valde vi igen de tre nordiska länderna, men den här gången Lettland då vi efter jul fick en kille från Lettland som började på Tärnan. Då bestämde vi oss också för att sätta upp en karta där dessa länder var med och så målade vi länderna i deras flaggors färger och skrev ut Huvudstäderna för respektive land för att barnen skulle lära sig detta. Vi började också spela nationalsången för respektive land som vann, dels för att lära barnen att känna igen nationalsångerna och också för att lära sig att man tar av sig mössan och är tyst när länders nationalsång spelas.
Det här året bestämde vi oss för att gå ett steg längre och också ta med Invigningen. Dels för att lära sig hur man beter sig när folk uppträder och för att barn utan idrottsintresse kunde visa upp sig genom exempelvis dans och sång. Dessutom fick vi då in OS eden som just står för hur man skall respektera de andra idrottarna. Den lyder så här:
"Som representant för alla tävlande lovar jag att vi skall delta i dessa olympiska spel med osviklig respekt för de regler som styr dem och med löfte om ett utövande utan dopning och utan droger, i sann sportsmannaanda, till glädje för sporten och till heder för våra lag."
Som avslutning hade vi lottat ett barn som skulle tända elden och trots oturen med vädret så var det inte några problem att få igång OS elden. Nu till sommar OS kommer dessutom "Paralympics" in i bilden då vi på tisdag kommer att ha rullstolsstafett för att barnen skall lära sig hur svårt det är att ta sig fram i rullstol och att idrott är för ALLA! Jag har bjudit in Nya Åland, Ålandstidningen och Radion till detta evenemang och jag hoppas att de kommer och tittar på det...

Kommentarer

  1. Oj vad kul ni verkar ha på Tärnan och vilken kul och lärorik grej det där med OS är. Jätte bra initiativ.

    SvaraRadera
  2. Tack skall du ha Krista, vi försöker göra det så bra som vi bara kan för barnen!

    SvaraRadera
  3. Förälder som haft sina barn på Tärnan14 maj 2011 kl. 17:34

    Ni har alltid satsat allt på barnen och är utan tvekan det bästa fritidshem jag någonsin hört om!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar