Åländska och finska valet.

Föga oväntat tog Elisabeth Nauclér plats i riksdagen i ytterligare fyra år. Detta var ju väntat, hon har lyckats bra under de år hon varit och hon kommer säkert att bli ännu bättre under de fyra kommande åren. Det var väldigt kul att Christian Beijar tog suppleant platsen och roligt för socialdemokraterna som gjorde ett väldigt bra resultat här på Åland och ett bra val på den finska sidan. Det har känts som om vi haft vind i seglen den senaste tiden och nu fick vi det bekräftat. Kanske inte så konstigt när Liberalerna har sökt sig mer och mer högerut och har svårt att hålla en klar linje.
I Finland så är jag väldigt nyfiken på hur regeringsbildningen kommer att se ut, men ett ganska säkert antagande är ju att Sannfinländarna, Samlingspartiet och Socialdemokraterna utgör basen. För min egen del skulle jag gärna se att dessa tre partier även tog in Sfp i regeringen. Tragiskt är det att Finland nu får bilden utåt att vara främlingsfientligt och homofobiskt! Men vi bor i en demokrati och det här är tyvärr vad vi har röstat fram! Vi skall för övrigt skämmas på Åland som har ett valdeltagande över just 50% ! Jag tror ändå att när över 80 % av finländarna INTE har röstat på detta parti så tror jag ändå att de inte får så mycket utrymme i riksdagen, men de kommer att synas än mer i media och säker problematisera vissa frågor. Återigen är detta ett bevis på att den finska integrationspolitiken precis som den Svenska och tyvärr även den åländska inte lyckats till fullo.
Om vi tar Åland som exempel så vet vi att vi måste ha inflyttning till "vår ö" för att klara de kommande pensionerna. Ändå är människor i många fall väldigt skeptiska till inflyttning?! Vi måste lära oss att integrera de infyttade i vårat åländska samhälle och lära ut vad vårt samhälle ställer för "krav" på oss och acceptera och nyttja deras kunskap och olikheter jämfört med oss. Men det som måste vara klart för de som flyttar hit är att det är den finska och den åländska lagen som är bestämmelserna man måste följa här, precis som vi när man flyttar någonstans skall "acceptera och följa" lagen i de länderna. Vi kan lära oss mycket av de inflyttade till både Finland och Åland och vi måste acceptera att världen är mycket "mindre" och mer tillgänglig än när jag växte upp!

Kommentarer