Staden drar in på färdtjänst.

http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=25640&iPage=1

Nu blir det ännu sämre som pensionär boende i Mariehamn. Tjänar man mer än 684 euro blir man nu utan färdtjänst. Jag är helt inne på att siffran borde upp till minst den relativa fattigdomsgränsen. Återigen sparar man in på en av de grupper som har de tuffast i kommunen. Nämn gärna vilka inbesparingar hittills inom Mariehamns Stad som "drabbat" höginkomsttagarna"!
Dessutom drabbar man en annan grupp "småföretagare", taxichaufförerna. Troligtvis betyder det här att de har mindre körningar under "lågsäsong", dvs dagtid på vardagar. 
När Mariehamn nu skall satsa på att ge möjlighet åt äldre att leva i sina egna hem så länge som möjligt känns det här beslutet väldigt olyckligt. Jag var så glad när Benita Muukkonen med flera andra började med satsningen att de äldre i staden skulle ges möjlighet att bo hemma så länge som möjligt. Jag hoppas verkligen att i Juni när man utvärderar detta beslut så märker socialnämnden att de måste höja gränsen med ganska mycket. 
Nu har vi den här frågan att jobba med för pensionärernas rättigheter. En annan fråga för deras skull är rikets lagstiftning så att pensionärernas bostadsbidrag höjs till samma dyrortsnivå som det allmänna bostadsbidraget. Nu får de ett mycket lägre bidrag än vad personer i tex. Åbo och Helsingfors får, ändå ligger våra hyror i paritet med dessa städers! 
Mvh Henrik Löthman


Kommentarer